Senka Trivunac 1

Izložba “Master State” Katarine Jovanović Alfe i Senke Trivunac

Od 21. jula do 7. avgusta 2020. Galerija Doma omladine Beograda

“Master State” je izložba koja predstavlja radove dve sveže diplomirane umetnice Vajarskog smera Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu koje su studirale i završile zajedno, u istoj klasi profesora Mrđana Bajića (po Bolonji, dva sveža Mastera).

Ova izložba predstavlja samo stanje, presek, trenutnu situaciju i domet mladih autorki u fragilnom, prelomnom trenutku izvlačenja iz formativne košuljice obrazovnog procesa. Iako su studirale paralelno to se u njihovom umetničkom ’govoru’ ne oseća, njihovi pristupi su formalno i konceptualno različiti. Dok Senka objekte vaja svetlom i uvodi ih i aranžira u „prostorne kadrove“ dotle se Katarina otvara i prema drugim medijima – performativne akcije, intervencije i video, sa željom da demistifikuje poziciju umetnika i ispita mogućnosti prenošenja poruke i potpunog otvaranja ka najširoj publici. Angažovanost kreće od razumevanja i želje za komunikacijom a kulturno bogatstvo od negovanog diverziteta čiji delić je ovaj aranžman različitih pristupa Master stanja. Radovi odabrani za izlaganje u Galeriji Doma omladine su zrele, zaokružene celine, autonomni iskazi koji se u širem, generacijskom sazvučju tematski dopunjuju ili makar stimulišu mnogobrojne dijaloške verzije čitanja.

Marija Radoš, kustoskinja izložbe

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Biografije:

Katarina Jovanović Alfa, rođena 1995. u Beogradu, Srbija. Diplomirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2020., u klasi profesora Mrđana Bajića. 2016. godine dobitnica nagrade za kolekciju FLU. Dobitnica nagrade za rad u kamenu, 2017. godine.Senka Trivunac, rođena 1984. u Beogradu. 2004. diplomirala Fakultet primenjenih umetnosti u Atini, odsek Fotografija. Godine 2012. upisuje Vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i diplomira 2020. u klasi profesora Mrđana Bajića. 

Marija Radoš (1977, Beograd), diplomirala na Filozofskom fakultetu na odseku za Istoriju umetnosti. Od 2005. je stalni član tima Remont – nezavisne umetničke asocijacije u Beogradu. Pored aktivnosti u asocijaciji deluje i samostalno sarađujući sa umetnicima kao kustos, pisac tekstova i organizator u okviru različitih umetničkih projekata.