Dee Džanković

Galerija Monolog: “Suzovača” umetnice Dee Džanković

Dee Džanković 8. jula u 19 časova u Galeriji Monolog u Cetinjskoj 15, u Beogradu

Posetioci će moći do 5. avgusta da vide, najnovije video radove i instalacije umetnice Dee Džanković, u Galeriji Monolog u Cetinjskoj 15, koja je sastavni deo Museum of Now (MON) iz Berlina, a definiše sebe kao svojevrsnu “crnu kutiju”, koja mapira kako aktuelne trendove i vibrantnost savremenog umetničkog trenutka, tako i predviđa buduće trendove.

Kafana je mesto gde odlazimo da bi se oslobodili, to je okruženje koje ohrabruje emocionalne izlive, vikanje, plač, fizičke obračune, priznanja, pokajanja i lomljavu stakla.

Jedan od ključnih sastojaka ove jedinstvene atmosfere je rakija.To je ulje koje podmazuje ovaj nepredvidivi motor emocija.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Naziv “Suzovača” se odnosi na centralni umetnički rad postavke na izložbi, flašu rakije napravljene od suza. U ovom slučaju, suza Dee Džanković.

Slana metafora za flaširane emocije.

Naziv izložbe i njen centralni rad su nastali kao igra reči, od tipičnih naziva za rakiju u zavisnosti od ukusa, i suza kao njenog ključnog sastojka. Štaviše, ona predstavlja specifičnu formulu koja spaja suze i alcohol oblik tečnosti koja može da se konzumira. 

(Iz kustoskog teksta Jan Gustav Fiedler i Denis Leo Hegić)