Galerija Haos

Galerija Haos: Sezona počinje Andreja Josifovskog – Pijaniste

Galerija Haos: “Do sada nismo imali takav pristup crtežu i izuzetno nam je drago…”

Jesenju izložbenu sezonu Galerija Haos započinje predstavljanjem jednog mladog stvaraoca, Andreja Josifovskog – Pijaniste, docenta arhitekture i vrsnog likovnog umetnika, momka posebne energije, znanog po svojim provokativnim muralima i svetlećim skulptorskim objektima, kao i drugim sadržajima ulične umetnosti. Ovoga puta reč je o crtežima rađenim kredom na školskim tablama. Izložbu otvara u utorak, 13. septembra u 20hMarko Šelić Marčelo, jedan od Anđela tame. Izložba će biti otvorena do 13. oktobra.

Ono što ovu izložbu čini posebnim kulturnim događajem jeste odabrana tema i znalački odrađen koncept. Reč je o “Anđelima tame” – portretima onih pojedinaca iz različitih oblasti koji predstavljaju uzore, stubove, heroje i pre svega ljude od integriteta u posrnulom društvu u kome živimo i vremenu potpuno srozanih vrednosti.

Andrej Josifovski svojim dosadašnjim delovanjem pripada tom intelektualnom i umetničkom kružoku. Imao je potrebu – bez obzira na svest o tome da smo manjina i da on razume tamu naše svakodnevice kao nedostatak svetlosti – da ih okupi u prostoru koji je oduvek bio oaza za upravo takve “prestupnike”, a zapravo ljude sa oreolima.

LookerWeekly magazin Slobodna zona 2023 baner

Želeo je da podvuče da jedino vredi biti dobar čovek, dosledan u poštovanju odabranih i proverenih vrednosti. Ovo je svojevrsni omaž svim tim odabranim likovima, “ljudima koji svetlost sa sobom nose i u mračnom ambijentu”, kako on u svojoj najavi piše i još dodaje: “one koji zdravo misle, gledaju pravo i otvoreno govore, teško da je danas naći među političarima, novinarima, influenserima, kritičarima, jer oni se ne ističu samosnimanjem i selfi ringom, već dobrom koje čine”. I sam izložen progonu onih koje se drznuo da kritički dotakne, obeleži, isprovocira, Josifovski se ipak ne da zaplašiti. Stvara i kreativno odgovara na sve što narušava uspostavljenje reda i zakona. Mi mu pružamo podršku u tome i ovom izložbom slavimo “Anđele tame”.

Tekst za ovu postavku je napisao arhitekta Igor Rajković koji između ostalog kaže:

Ko su Anđeli tame? Duhovna bića koja posreduju između Boga i ljudi, oličenje dobrote i uzvišenosti koja svojom svetlošću rasteruju mrak, ili su to neki novi heroji? Ima li heroja danas?… Biti heroj znači i smelo stati ispred drugih, izneti svoje misli i stav, kao i ukazati na izvore tame koje svi prepoznajemo, ali možda nismo dovoljno jaki da se nosimo sa onim najizazovnijim što samo neki od nas mogu. Ti neki, kao nekada, smelo i hrabro, svetlošću koja zrači iz njih, ponovo potiskuju mrak iz naših života… Danas, odvažni mladi čovek, svestan vremena u kome živi, spoznaje i razume tamu kao nedostatak svetlosti. Svojim delovanjem u domenu ulične umetnosti osvetljava određene sekvence naših života. Na sebi svojstven način, on postavlja pitanja, daje odgovore, potcrtava vrednosti, ispituje granice lažne prosvećenosti i ukazuje na tamu. On poseduje filter. Razume moderno, ali uči iz prošlosti i kolektivne svesti. Ovoga puta, vešto spaja alate analognog i digitalnog doba kroz rad i izložbu Anđeli tame. Crtežom krede na tabli beleži, a selfi ringom osvetljava one koji su svojim postojanjem i radom ponovo definisali šta znači biti ljudsko biće. Trenutak koji živimo svi zajedno ostaje za nama, ali delovanje ostavlja trag za one koji dolaze i postaju – ljudi. Heroj je čovek.