Darko Lungulov Foto Kristina Lukic 3

Film „Yu Grupa – Trenutak sna“ dobitnik Grand Prix nagrade za najbolji film na 70. Martovskom festivalu

Ostvarenje Darka Lungulova dobitnik tri nagrade na jubilarnom 70. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma

Film „Yu Grupa – Trenutak sna“ autora Darka Lungulova osvojio je Grand Prix, kao i dve strukovne nagrade za najbolju montažu i dizajn zvuka na 70. Martovskom festivalu u Beogradu.

U obrazloženju žirija koji je radio u sastavu Joško Marušić, Želimir Gvardiol, Narcisa Darijević Marković, Aleš Pavlin i Pjer Žalica je navedeno: „Film kog ne bi bilo da nije muzike, ali koji je više od muzičkog filma. Film koji je metafora jednog prostora i vremena, ali koji time nije nimalo izgubio od svoje ljudskosti i osećajnosti. Veliki, zreo film sa autentičnim herojima koje volimo, za koje strahujemo i u čijoj zasluženoj pobedi uživamo”.

Miloš Korać, montažer filma dobio je nagradu za najbolju montažu uz obrazloženje da je „dugogodišnji proces montaže ovom filmu pridoneo dodatni kvalitet i umećem pripovedanja filmske priče sjajno nadopunio odličnu režiju“, dok je nagrada za najbolji zvuk uručena Milošu Drobnjakoviću i Ivanu Uzelcu uz objašnjenje „zvučna slika sjajno ispunjava svoju funkciju u ovom odličnom filmu i dodatno argumentuje obavezno gledanje ovog ostvarenja na bioskopskom platnu“.

Darko Lungulov,autor ostvarenja je povodom nagrada na festivalu izjavio: „Gran-pri festivala, kao i dve nagrade, za najbolju montažu i najbolji dizajn zvuka za naš Yu Grupa – Trenutak sna, na jednom od najdugovečnijih filmskih festivala u Evropi i svetu, Martovskom festivalu, veliko je, važno i dirljivo priznanje za dug i predan rad na ovom filmu. Sedam godina smo se borili, klesali filmski kamen i krčili šumu materijala i ideja dok nismo našli ravnotežu između intimne porodične priče i velikih tema, između prošlosti i sadašnjosti u našem filmu”.

„Stoga sam zahvalan članovima žirija, čiji umetnički rad visoko cenim, što su to osetili i stavili nas u red takvih filmskih veličina kao što su Vlatko Gilić, Krsto Papić, Stole Popov, Bato Čengić, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev, Predrag Golubović, Petar Lalović i mnogih drugih koji čine veliku istoriju ovog dragocenog festivala,“ naglasio je Lungulov.

„Yu Grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Ostvarenje „Yu Grupa – Trenutak sna“ podržao je Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš.

Projekcija nagrađenog filma biće održana u ponedeljak, 3. aprila u 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. 

Foto: Kristina Lukić