Screenshot 2022 12 07 at 15.33.46

Festival kratkometražnog filma “Najkraći dan” po deveti put

Tradicionalno, Najkraći dan se održava 21. decembra u sklopu proslave svetskog dana
kratkog filma, a publika će imati priliku da pogleda kratkometražne filmove na dve lokacije u Beogradu, kao i da uživa u pratećim edukativnim i promotivnim programima Festivala.

Prateći program Festivala počinje u ponedeljak 12. decembra Delikatesnim ponedeljkom koji će se održati u poznatom prostoru Kulturnog centra Grad u Savamali. Uz dva filmska jela koji će spremati profesionalni kuvari iz Centra za delikatesna uživanja – Kompot, gosti će imati priliku da se upoznaju sa radom udruženja Filmkultura, kao i sa programom predstojećeg Najkraćeg dana i da uživaju u muzici koju od 21h pušta DJ Little Lu.

Filmski program Festivala prikazaće se 21. decembra u Dvorani kulturnog centra
Beograd sa početkom u 17h, a na repertoaru će biti amaterski i studentski kratki filmovi iz Srbije, Hrvatske i Rumunije. Narednog dana, 22. decembra u galeriji Kvaka 22 biće prikazani kratki skejt filmovi u saradnji sa organizacijom Samit nesvrstanih.

Nakon filmskog programa uslediće dodela nagrada, kao i žurka zatvaranja Festivala.

Ovaj festival svojim raznovrsnim programima donosi rekapitulaciju najznačajnijih događaja u svetu kratkog filma tokom prethodne godine, te predstavlja izvrsnu poslednju priliku u godini da publika pogleda najsmelija kratkometražna ostvarenja mladih filmskih autora širom Srbije i Evrope.

Glavna odlika ovogodišnje studentske selekcije je istraživanje. Autori na različite načine
kreiraju svoj svet i obrađuju teme koje se na njihov sirov i autentičan način bave mladima, prijateljstvom, porodičnim odnosima, prolaskom zaljubljenosti kao i ratom, samoćom i razočaranjem.

Ono što je sigurno jeste da ovi filmovi nikoga neće ostaviti ravnodušnim i da će svako, barem na trenutak, u zamračenoj bioskopskoj sali da priđe korak bliže odgovorima za kojima svi konstantno, iznova tragamo. S druge strane, Amaterska selekcija najavljuje nove autore, izraze, teme i nove odgovore na pitanja. Kroz nju vidimo šta će tek doći, razvijati se, i možda jednog dana promeniti sve.

U fokusu edukativnog programa Festivala biće srednjoškolci i studenti, a svi filmski autori, amateri i mladi profesionalci moći će da prisustvuju radionicama 21. decembra od 15h na Fakultetu za medije i komunikacije i 22. decembra u popodnevnim časovima u galeriji Kvaka.

Informacije o ovim programima će biti objavljeni naknadno.

Svi programi Festivala su besplatni.

Festival se realizuje u organizaciji udruženja Filmkultura, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Filmskog centra Srbije.