Divlje Jagode

Divlje jagode – frontmen Zele Lipovača: „Do mesta na koje vredi stići ne vodi kraći put“

Bend Divlje Jagode: „Jedina moja“, „Kap po kap“, „Motori“…

Bend Divlje Jagode održaće koncert u Beogradu, 8.10. u MTS Dvorani. Tim povodom je održana konferencija za novinare, na kojoj smo imali prilike da se družimo sa harizmatičnim članovima legendarnog regionalnog benda.

Frontmen Sead Zele Lipovača kaže da možda većina nas ne zna da trenutna postavka benda Divlje Jagode živi u pet gradova, odnosno u dve države. Ovog leta su proputovali na hiljade kilometara, a sada će ovim koncertom obeležiti jubilarni 45. rođendan.

„Nisam se nešto naradio jer volim da sviram, putujem i družim se. Ako voliš to što radiš, onda je tako. Nemam utisak da trajemo već 45 godina, a nebitno je koliko ćemo još postojati“, kaže Zele.

“Bend postoji od 1977. godine. Zele Lipovača i pevač Toni Janković su tu od samog početka. Kroz bend je prodefilovalo mnogo pevača. Trenutnu postavku, pored njih dvojice, čine i Livio Berak (vokal i gitara), Damjan Deurić (klavijature), Andraš Išpan – Bandi (bas gitara) i Emil Kranjčić (bubnjevi).”

Zele nije mogao da sakrije oduševljenje trenutnom postavkom svog benda, za koju tvrdi da je najbolja do sada, ‘bez ikakve konkurencije’. I upravo taj žar je ono što odlikuje Divlje Jagode. A tako su odgovorili i na pitanje kako opstaju godinama. Ovaj bend i dalje stiče nove fanove, a popularnost mu ne jenjava.

„Recepta nema. Ostali smo svoji. Ili to imaš u sebi i znaš posložiti ili nemaš, pa onda ne znaš. Kod mene je primarna ljubav prema gitari i muzici. Ja sam sve podredio tome, ali na jedan normalan način. Našao sam balans“, kaže on.

„Nisam nikada išao linijom manjeg otpora, što je važna stvar. Ne postoji bend na Balkanu koji u nekom trenutku ili na nekom albumu, u pesmama, nije radio kompromise. To je prirodan strah od toga da ne budu u trendu i da propadnu. Ono po čemu su Divlje Jagode postale poznate, to je i danas. Do mesta na koje vredi stići ne vodi kraći put. Ne ide da ti to napraviš za tri meseca ili preko veze, stranke, itd. Ponekad ima, ali je kratkog veka. Šta dođe preko noći, ode preko noći“, kaže Zele.

LookerWeekly magazin Slobodna zona 2023 baner
Divlje Jagode

Na konferenciji za novinare je premijerno prikazan spot za pesmu „Vanila i znoj“ koja je duet sa Čipijem iz Osvajača. 

Looker Weekly je pitao članove da prokomentarišu interne fore u spotu koji je urađen kao strip, što je bendu bilo vrlo zabavno.

Spot je trebalo da bude snimljen u maju, ali se to nije postiglo zbog turneja. Jedno veče, organizovali su se na brzinu jer su otišli u Kragujevac da promovišu svoju knjigu ‘U malom vrtu raste divlji plod’. Ali spot nije trebalo raditi za ovu pesmu, a kamerman im nije bio tu. Tako su se rodile nove ideje.

„Svi smo fanovi stripova, pogotovo Bandi. U pravu ste, interne su fore. Čipiju u balončiću izlazi tekst neke pesme od Osvajača. Bandiju nešto na mađarskom. Ja sam morao da snimam i zato Zdenko na početku spota izbacuje Emila i mene napolje, da bismo bili iza kamere. Bandi leži pijan na stepenicama, Toni glumi grobara koji ih meri i tu je replika iz Maratonaca. Kod Čipija je tekst iz njihove Marije, a Livi odgovara sa našom Marijom. Gitarista na kraju odvodi devojku, kao i uvek“, objašnjava klavijaturista Damjan kroz smeh.

„Preneli smo tu pozitivnu atmosferu koju smo imali u Kragujevcu. Tamo smo bili oduševljeni dočekom. Mislim da nije previše ozbiljan spot“, kaže Bandi.

Publika će uživati u izvođenju njihovih najvećih hitova „Jedina moja“, „Kap po kap“, „Motori“… kao i u predstavljanju novih pesama sa poslednjeg studijskog albuma „Jukebox“.

Autor teksta i fotografija: Dragana Daničić