Bitef teatar, Životinjska farma foto Slavica Dolašević
Životinjska farma, foto: Slavica Dolašević

DECEMBARSKI DANI SMILJANE MANDUKIĆ

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

ANI SMILJANE MANDUKIĆ 13. i 28. DECEMBRA  U BITEF TEATRU

Plesna predstava “Životinjska farma”, u koprodukciji Bitef teatra i Centra za kulturu Tivat, 13. decembra u 20 časova otvara ovogodišnje šesto izdanje manifestacije DANI SMILJANE MANDUKIĆ u Bitef teatru. Nakon odigrane predstave u klubu Bitef teatra održaće se svečanost proslave desetogodišnjice nagrade „Smiljana Mandukić“  na kojoj će nagrada biti uručena koreografu predstave Milošu Isailoviću, kao i plesačicima Bitef dens kompanije Ani Ignjatović Zagorac, Ivani Savić Jačić i Tamari Pjević.

Završnica manifestacije će se održati u Bitef teatru sa dve značajne predstave mladih stvaraoca 28. decembra u 20 časova, gde će se predstaviti dobitinici nagrade “Ohrabrenje” Festivala koreografskih minijatura – Anđela Žugić i Predrag Dedić sa plesnom predstavom “Iz drugog ugla”, a iste večeri u 21 čas biće odigrana predstava “O iscrpljivanju ili plutanje van sopstvenih granica” u koreografiji i izvođenju Ane Obradović, Anđele Žugić, Isidore Poledica, Miloša Janjića i Simonide Žarković. Marko Pejović potpisuje koncept i dramaturgiju predstave “O iscrpljivanju” koja u svoj fokus upravo stavlja proučavanje uslova u kojoj mladi igrači rade, i koliko se sami izlažemo iscrpljivanju koje nam nameću uslovi života i rada u kojima se nalazimo.

Ovogodišnje šesto izdanje manifestacije Dani Smiljane Mandukić ima kao jednu od centralnih tema obeležavanje desetogodišnjice od osnivanje nagrade sa imenom ove čuvene koreografkinje i jedne od začetnica savremene umetničke igre u našoj zemlji. Udruženje baletskh umetnika Srbije je 2012.godine ustanovio nagradu „Smiljana Mandukić“  i u obrazloženj nagrade je navedeno da se nagrade uspostavlja “u znak poštovanja i sećanja na Smiljanu Mandukić, znamenitu umetnicu, koja je svojom interpretacijom, koreografskim i pedagoškim radom i istraživanjem u oblasti savremene igre trajno zadužila umetničku igru u Srbiji.

Dodeljuje se igraču izabranom među umetnicima profesionalnih pozorišta, trupa i redova slobodnih umetnika za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre, a može dodeliti i grupi igrača ili celokupnom ansamblu jedne predstave.”

Od 2017.godine odlučeno je da se nagrade dodeljuje bijenalno.

Predstava “Životinjska farma” Bitef dens kompanije otvara manifestaciju 13.decembra u Bitef teatru. Koreograf predstave Miloš Isailović je sam dobitnik nagrade, kao i plesačice Ana Ignjatović Zagorac, Ivana Savić Jačić kao i Tamara Pjević, koja  je alternacija u ansamblu predstave. Predstava je dokaz da izuzetni igrači često postaju vrsni koreografi.

Nakon odigrane predstave u klubi Bitef teatra održaće se svečanost proslave desetogodišnjice nagrade na kojoj će dosadašnji dobitnici, zajedno sa Marijom Bajčetić, predsednicom UBUS-a, govoriti o značaju nagrade, i o uslovima rada igrača savremene umetničke igre. Pored pomenutih igrača dobitnici nagrade su Nikola Tomašević, Strahinja Lacković, Nevena Jovanović, Sanja Ninković, Milica Pisić, Rikardo Kampuš i Dejan Kolarov. Kao posebnu podršku osetljivim grupama na predlog žirija nagrade Smiljane Mandukić  2016. godine, Predsedništvo UBUS-a dodelilo je Specijalnu pohvalu igraču Stojanu Simiću koji kao gluva osoba doprinosi značaju inkluzije i učešća osoba sa invaliditetom u savremenom teatru i društvu.

Misija manifestacije je svih godina i uspostavljanje mosta, podrške i razmene između igrača starije generacije, kao i mladih nada savremene umetničke igre, kroz prezentaciju odabranih ostvarenja iz oblasti plesne umetnosti u protekloj godini, koje u sebi sadrže inovativnost, duh i nadahnuće koje je obeležavalo i rad same Smilje Mandukić. U petak, 16.12. u  u prostoru kulturnog centra Magacin Sanja Krsmanović Tasić, će odigrati “DAIKON-esej u pokretu o igračkom telu” koji je nastao kao rezultat projekta DOPODO posvećen igračima starijeg doba. Plesna trupa Strune u plesu je osnovana od strane plesačica dobi 50+, koje su bile plesačice grupe Dubravke Maletić, učenice i plesačice Smiljane Mandukič. One će 17.12. takođe u Kulturnom centru Magacin predstaviti plesnu predstavu  “O (od)ustajanju” koju su same koreografisale  uz koncept, dramaturgiju i režiju Marka Pejovića. Kao uvodni deo njihove predstave plesna grupa MODUS VIVENDI koja se sastoji od plesačica Smiljane Mandukić odigraće četiri plesne minijature. Koreografkinje i izvođačice us Svetlana Pavić Manić, Jelena Minić Gallon, Divna Petrović, a sa njima će zaigrati i  Božidar Pribićević, igrač koji je  osmoj deceniji života.

U istom prostoru će se u ponedeljak 26.12. odigrati plesna predstava “Zalutali u lagumima” kao gostovanje Novosadske sekcija Međunarodnog saveta za igru CID-UNESCO. Koncept i ideju potpisuje Aleksandra Ketig, a koreografiju Tatjana Dimović, Aleksandra Ketig, Kristina Kljajević, Nina Putnik, Aleksandra Čavić, koje i same čine, sa još šest plesačica, desetočlani ansambl predstave.

Završnica manifestacije če se održati u prostoru Bitef teatra sa dve značajne predstave mladih stvaraoca. U sredu 28.12. u 20 časova će se predstaviti dobitinici nagrade “Ohrabrenje” Festivala koreografskih minijatura Anđela Žugić i Predrag Dedić sa plesnom predstavom “Iz drugog ugla”, a iste večeri u 21 čas biće odigrana predstava “O iscrpljivanju ili plutanje van sopstvenih granica” u koreografiji i izvođenju Ane Obradović, Anđele Žugić, Isidore Poledica, Miloša Janjića i Simonide Žarković.

Marko Pejović potpisuje koncept i dramaturgiju predstave “O iscrpljivanju” koja u svoj fokus upravo stavlja proučavanje uslova u kojoj mladi igrači rade, i koliko se sami izlažemo iscrpljivanju koje nam nameću uslovi života i rada u kojima se nalazimo.

Ovogodišnji Dani Smiljane Mandukič stavljaju u fokus rad Marka Pejovića, koji je već dugi niz godina posvećen radu sa marginalizovanim i ranjivim grupama, radu sa igračima zrelog doba kao i radu sa mladim igračima sa kojima istražuje važne teme koje se dotiču egzistencije, preprekama sa kojima se susreću  kao i političnost pokreta i koreografija. Upravo je Marko Pejović otvorio vrata plesne umetnosti Stojanu Simiću, dobitniku Specijalne pohvale narade “Smiljana Mandukić” kroz projekat OKVIR TELA.

28.12. u Bitef teatru, između prve i druge predstave održaće se razgovor sa Markom Pejovićem sa rekapilutacijom njegovog rada  oblasti plesne umetnosti.

 Manifestacija Dani Smiljane Mandukić se ostvaruje uz finansijsku podršku Ministrarstva kulture Republike Srbije, kao projekat Udruženja Umetnička Utopija. Partneri na projektu su Udruženje baletskih umetnika Srbije, Bitef teatar, Magacin u Kraljevića Marka, Bitef dens kompani, Grupa Hajde Da, Stanica servis za savremeni ples kroz projekat DOPODO, Novosadska sekcija Međunarodnog saveta za igru CID-UNESCO, Hleb teatar.