Matine foto Nemanja Dordevic

Dan mladosti u Muzeju Jugoslavije

Utorak, 25. maj (radionica skulpture i matine žurka)

Pored stalne postavke, svi zainteresovani će moći da pogledaju i novu postavku u Kući cveća u okviru koje se prepliću tri narativa koja su se u Jugoslaviji sinhrono razvijala nakon smrti Josipa Broza Tita. Prvi je zvanični, državni, normativni, drugi je narodni, neposredan i ličan, a treći je osporavajući. Upravo ukrštanjem ta tri nivoa ova postavka doprinosi boljem razumevanju kompleksnosti socijalističke Jugoslavije, uloge Josipa Broza Tita u njoj, kao i nasleđa koje nam je ostalo. Autor postavke je Tatomir Toroman, dok je vizuelni identitet, grafički dizajn i prostorno rešenje radio Andreja Mirić.

Park skulptura foto Danilo Mataruga

U 16 časova počinje radionica „Kada skulpture ožive“ namenjena deci uzrasta od pet dodeset godina. Dvadeset skulpturaistaknutih jugoslovenskih umetnika,koje se nalaze u muzejskom parku ,„oživeće“ uz priče kustoskinja Muzeja Jugoslavije. Najmlađi posetioci će, kroz zanimljivu igru, moći da saznaju o umetnosti, istoriji i prirodi, kao i da provedu vreme u jednom nesvakidašnjem ambijentu.

Broj učesnika i učesnica je ograničen, a prijava je obavezna.

Program se završava matine žurkom u Parku skulptura, koja počinje u 17 časova. Nakon obilaska aktuelnih postavki, publika će moći da sluša jugoslovenske obrade svetskih hitova koje će miksovati crnogorski di-džej Peđa Radović. Za ovu priliku pripremio je razne žanrove – od šlagera, do eksperimentalne muzike i neobičnih zvukova nastalih u elektronskomstudiju RTB-a.