DSC00007

Bitef teatar NA IVICI : Premijera ADRESA SVEMIR-NEKOLIKO PORUKA

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Pre dve sezone je uspostavljen princip po kome Bitef teatar ulazi u dijalog sa izdanjem Bitef festivala kome prethodi i predstavlja neku vrstu njegove „produžene ruke“ tokom cele godine i u lokalnom kontekstu.

Aktueni slogan Bitefa (Bitef Prologa 2020, ali i dvostrukog 54. i 55. Izdanja održanog 2021. godine) je Na ivici budućnosti, a festival se fokusira na pojmove transhumanizma i posthumanizma, istražujući vizije sveta koji nas čeka, ali i eksperimentišući na formalnom planu sa dehumanizacijom izvođača na sceni, bilo kroz koreografske i druge forme, bilo kroz upotrebu robota, kiborga i avatara na sceni. U ovom kontekstu, a imajući u vidu situaciju u kojoj se pozorište u ovom trenutku nalazi, prošlu sezonu smo nazvali  Na ivici. I ove se bavimo istim temama fenomenima iz oblasti pozorišne umetnosti.

U narednom periodu,  publika Bitefa će imati priliku da gleda predstave Feliksa Landerera, kao i radove naših umetnika koji žive i stvaraju u inostranstvu (Anja Suša, Nikola Isaković, Sanja Mitrović). Pored toga, Bitef će u okviru Meseca nezavisne scene i drugih projekata, nastaviti da podržava rad umetnika nezavisne scene.

Premijera predstave Adresa svemir – nekoliko poruka, po tekstu Volframa Loca, a u režiji Anje Suše, biće održana 25. decembra u 20h na sceni Bitef teatra. Repriza je dan kasnije, 26. decembra.

“Adresa Svemir” nije moj prvi susret sa čudesnim i prostranim univerzumom Wolframa Lotza. Pre nekoliko godina sam imala tu sreću da režiram njegov tekst “Urnebesna tama” u Gradskom pozorištu u Helsingborgu u Švedskoj. A nekoliko godina pre toga, dobila sam od Bojane Denić Lotzov tekst “Einige Nachrichten an das All” uz toplu preporuku da ga obavezno pročitam jer je, kako mi je rekla Bojana, u pitanju fantastičan pisac za kog ćemo tek čuti a koji je, po njenom mišljenju, dobar izbor za moj rediteljski senzibilitet,” povodom nove predstave izjavila je rediteljka Anja Suša.

Igraju: Mladen Andrejević, Milutin Dapčević, Danijel Sič, Aleksandar Vučković, Nikola Malbaša, Jelena Ililć, Milica Sužnević

“Nemogući teatar je večiti zahtev! Nemogući teatar je neprekidni neuspeh u ime bolje budućnosti i kretanja napred u prošlost! Nemoguće pozorište je za ljude, ali i za moje mačke i ostale životinje- velike i male! Nije ono što jeste već ono što mi želimo da bude! Tako je kako je! Tako je kako nije.”

(prevod: Anja Suša)

Wolfram Lotz, “Govor o nemogućem pozorištu”