Veliki barutni 1
Beograd ; Kalemegdan ; Kalemegdanska tvrdjava ; Barutana ; zgrada ; kucha 24.01.2014. Snimio:Dragan Jevremovich

Besplatani programi u Velikom barutnom magacinu za Dane evropske baštine

U okviru manifestacije “Dani evropske baštine” u nedelju, 29. septembra 2019. godine biće organizovano stručno vođenje kroz postavku rimskih kamenih spomenika (od 11 časova), kao i radionica za decu (od 12 časova).

U društvu muzejskog savetnika Veselinke Ninković, od 11 časova, posetioci Velikog barutnog magacina biće u prilici da otkriju zanimljive pojedinosti o rimskim kamenim spomenicima, iz jedne od najstarijih kolekcija Narodnog muzeja u Beogradu, koji su kao deo stalne muzejske postavke izloženi u lapidarijumu u Velikom barutnom magacinu. Program je besplatan, a prethodna prijava nije potrebna najava dolaska.

Dečja radionica “O rimskim bogovima i grčkim herojima” biće organizovana od 12 do 14 časova, a vodiće je muzejski savetnik Veselinka Ninković i viši kustos Ivana Minić. Deca će biti upoznata sa vrstama izloženih spomenika, kratkom istorijom rimskog Singidunuma i značenju natpisa na latinskom jeziku. Naučiće kako da prepoznaju žrtvenike posvećene rimskim bogovima, upoznaće se sa njihovim kultovima na našem tlu i predstavama grčkih heroja na jednom rimskom sarkofagu.

U kreativnom delu radionice za decu je pripremljen kviz, čitanje i tumačenje natpisa i crtanje. Radionica je namenjena deci od 10 do 14 godina. Broj mesta za radionicu je ograničen. Obavezno je prijavljivanje na adresu: i.minic@narodnimuzej.rs