BPM Marijana Jankovic 2

Beogradski mesec fotografije otvoren izložbama u Kući legata i Bioskopu Balkan

Peto izdanje Beogradskog meseca fotografije otvoreno je sinoć izložbama u Kući legata i Bioskopu Balkan. U Kući Legata samostalne izložbe imaju Dušan Kochol, Karolina Patos, Lorena Ros, Marija Ćalić, Matej Milenković, i Vladimir Živojinović, dok je otvorena i izložba „Novi talenti“ na kojoj radove predstavljaju Ljubov Rakšina iz Rusije, Maksim Matis iz Belgije i Kristina Sergejeva iz Rusije, kao i Nađa Repman.

Samostalne izložbe u Bioskopu Balkan predstavljaju Stephanie Pistel, Ines d’Orey, Ivan Blazhev, Karsten Kronas, Klaus Pichler, Milan Marković, Miloš Nešić, Miloš Tomić, i Olatz Vazquez, uz grupnu kolekciju radova Made of Photos #2.

Filip Brusić Renaud, direktor Kuće legata, na otvaranju je izjavio: „Uprkos ovom teškom vremenu, mi uspevamo da organizujemo izložbe, i narednih nekoliko nedelja imaćete prilike da gledate ove sjajne fotografije. Kuća legata se trudi da u ovo teško vreme kultura opstane i da organizujemo dobre izložbe.  Zahvaljujem se Davidu Pužadu, spiritusu movensu ove manifestacije koja traje već pet godina”. 

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

David Pužado osnivač Beogradskog meseca fotografije, obratio prisutnoj publici i gostujućim umetnicima iz nekoliko zemalja: „Ovo nije bila laka godina, ni za koga od nas. Nažalost, morali smo da odložimo prošlogodišnje izdanje, ali istovremeno smo veoma zadovoljni što smo ove godine ovde, u ovoj predivnoj kući. Takođe smo prvi put i u Bioskopu Balkan. Na Beogradskom mesecu fotografije nećemo imati nijednu izložbu o situaciji sa Covidom ali, na izvestan način, ovaj festival smo posvetili svima koji su direktno bili pogođeni, ili čiji su bliski ljudi oboleli od ove bolesti”.

U ponedeljak, 10. maja od 13 časova u RTS klubu biće otvorena izložba „Tako je talasao NOVI TALAS”, dok će od 17 časova u Kulturnom centru Grad svoje radove predstaviti Luka Cako na izložbi „Oči moje”.

Beogradski mesec fotografije je prvi put organizovan 2016. godine a ovogodišnje izdanje je peto po redu. Organizacioni tim ovo izdanje manifestacija posvetio je svima onima koji su ugroženi haosom izazvanim epidemijom Covid-a 19, onima koji više nisu sa nama, kao i svima koji se trude da nam učine život mogućim i lakšim. 

Uspeh festivala baziran je na tri jaka stuba: kvalitetu domaće fotografske scene, saradnji sa umetničkim fondacijama, muzejima, galerijama i svim inostranim kulturnim centrima i ambasadama u Beogradu, kao i kontaktima i saradnjama sa drugim međunarodnim manifestacijama koje pružaju šansu da srpski fotografi prezentuju svoje radove u inostranstvu, uz dovođenje stranih fotografa u Beograd.