BIF press conference photo e1425468298397

Beo-grad, zeleni-grad!

Povodom trećeg po redu Beogradskog irskog festivala pod nazivom Beo-grad, zeleni-grad!,  kojI će predstaviti deo bogate irske kulture od 13. do 22. marta na više lokacija u Beogradu juče je održana konferencija za novinare u Domu omladine Beograda.

Posetioci ovogodišnjeg festivala mogu uživati u koncertu poznate pevačice i kompozitorke Lize Hanigan koju će na sceni podržati beogradski bend Stray Dogg, takođe i u veoma raznovrsnom i kvalitetnom filmskom programu u novoj zgradi Kinoteke i bioskopu Fontana, kao i pozorišnim predstavama “Ples sa Bogovima”, Brajana Frila, u režiji Aleksandra Dunđerović u BDP-u i “Snivanje kostiju: Balkanska sesija” po komadu nobelovca Vilijema Batlera Jejtsa, od čijeg se rođenja ove godine obeležava 150 godina, a premijerno se može pogledati 16. a potom i reprizno 18. marta u UK Parobrod.

“Globalnom irskom obeležavanju Dana Svetog Patrika 17. marta, Beograđani će se pridružiti ilumunicaijom (osvetljavanjem zelenim svetlom) Mosta na Adi, u čemu nam je pomogla Turistička organizacija Beograda.” – organizatori Beogradskog irskog festivala

Direktor Festivala Jas Kaminski najavio je i „Putovanje u YU” (koracima Rebeke Vest), fotografski dokumentarac Deirdre Mulruni, inspirisan izložbom Dragane Jurišić, nagrađivanog fotografa I umetnice, koji ćete takođe imati prilku da vidite u Parobrodu.

Svetski dan poezije biće obeležen u Kulturnom centru Beograda 22. marta čitanjem V.B. Jejtsa. Takođe, restorani Smokvica, Supermarket i Dijagonala 2.0. imaće poseban irski jelovnik tokom trajanja festivala, kako bi sva čula Beograđana uživala.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Prisutnima na konferenciji obratila se telefonskim uključenjem i zvezda festivala Liza Hanigan, koja je rekla da je veoma iznenađena da ima toliko fanova u Srbiji iako nije nikada nastupala čak ni u zemljama regiona. “Veoma sam srećna što ću nastupiti pred beogradskom publikom i što će mi tom prilikom podršku pružiti lokalni bend Sray Dogg. Jedva čekam da dođem u Beograd”, izjavila je Liza.

Na kocertu pevačica će promovisati svoja dva studijska albuma a imaćemo priliku da čujemo i nekoliko pesama sa novog albuma koji je uveliko u pripremi.

Do 9. marta karte za nastup Lize Hanigan u pretprodaji su po ceni od 1000 dinara, nakon toga po 1200 dinara do dana koncerta, kada će cena biti 1500 dinara.

Manifestaciju su podržali Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Ambasada Republike Irske kao i brojni partneri i mediji.