BDP

BDP: „Mizantrop“ u režiji Juga Đorđevića

Žan Batist Poklen Molijer napisao je komad koji se premijerno izvodi u pozorištu BDP

Premijera predstave „Mizantrop“, biće izvedena u petak, 9. septembra od 20 časova na Letnjoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP Globos Areni). Repriza je 11. septembra, takođe na Letnjoj sceni.

U predstavi igraju: Ljubinka Klarić, Isidora Simijonović, Marija Pikić, Ljubomir Bulajić, Amar Ćorović, Stojan Đorđević, Miloš Lazarov

“Iako u svojoj drami ,,Mizantrop“ Molijer opisuje licemerje francuskog buržoaskog društva 17. veka, ovaj tekst ostaje aktuelan i vekovima kasnije, budući da se bavi univerzalnim motivima i temama koje i dalje prepoznajemo u različitim društvenim porecima, odnosno ljudima kao takvima.

Drugim rečima, tekst se bavi manama svojstvenim ljudskoj prirodi kritikujući tako dvoličnost, neiskrenost i licemerje buržoazije. Ipak, sa željom da odemo korak dalje od jednostavne i očekivane kritike sveta i društva u kom živimo, odlučili smo da zaoštrimo tumačenje ovog klasika i pristupimo mu iz jedne još aktuelnije perspektive – ženske.

U svetu dvostrukih aršina, ekstremnih nejednakosti i neravnopravnosti, žene konačno postaju sve glasnije u borbi protiv problema sa kojima se oduvek suočavaju samo zato što su žene. Neko je u šali jednom pomenuo kako je dobro što žene traže samo ravnopravnost, budući da bi, imajući u vidu šta su sve trpele i trpe, mogle s punim pravom da traže i osvetu. Upravo zato nije iznenađujuće da ćemo se mizantropijom ovog puta baviti kroz doživljaje sveta jedne žene.” dramaturg Tijana Grumić

Mizantrop
Žan Batist Poklen Molijer
Reditelj: Jug Đorđević
PREVOD: Radmila Miljanić Nikolić
DRAMATURG: Tijana Grumić
IDEJNO REŠENjE SCENOGRAFIJE I KOSTIMA: Jug Đorđević
KOMPOZITOR: Julija Đorđević
SCENSKI POKRET: Damjan Kecojević
SCENSKI GOVOR: Dijana Marojević
INSPICIJENT: Zoran Milojević
SUFLER: Zorica Popov
ORGANIZATOR: Sonja Blagojević