Akvareli Engelovog grada korice prepress page 0001 1

AKVARELI ENGELOVOG GRADA 

Izdavačka kuća Akademska knjiga iz Novog Sada upravo je objavila knjigu dobitnika prestižne nagrade„Finlandija“ Juka Vikila AKVARELI ENGELOVOG GRADA (prevela s finskog Jasmina Teofilović).

Nemački arhitekta Karl Ludvig Engel došao je u Helsinki 1816. godine da započne svoje životno delo: izgradnju glavnog grada  Finske. Akvareli Engelovog grada napisani su kao dnevnik koji oživljava Helsinki s početka XIX veka i oslikava portret čoveka koji se poistovećuje sa rastućim gradom i ljudima u njemu. Knjiga Akvareli Engelovog grada dobila je najveće priznanje u Finskoj, prestižnu nagradu „Finlandija“.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

„Knjiga je pravi dragulj. Ovaj vetroviti grad oblikuje pejzaž arhitektine duše. Vikila stvara velike slike malim potezima četkice: kratke zabeleške u dnevniku prerastaju u grad, a onda i u Engelovu životnu priču.“ – Žiri nagrade „Finlandija“ 

Juka Vikila (Jukka Viikilä) rođen je 1973. godine. Diplomirao je dramaturgiju na Pozorišnoj akademiji u Helsinkiju, a studirao je i na Pop i džez konzervatorijumu. Pre ovog romana objavio je dve zbirke pesama. Radi kao dramaturg u Finskom narodnom pozorištu u Helsinkiju.