SOS Decije selo Kraljevo

17 GODINA POSTOJANJA ORGANIZACIJE SOS DEČIJA SELA SRBIJA

U Kraljevu je osnovano SOS Dečije selo 25. oktobra 2004. godine, kao prvi i najvažniji program organizacije SOS Dečija sela Srbija. Ovaj jedinstven koncept brige o deci bez roditeljskog staranja, prvenstveno je namenjen zbrinjavanju većeg broja braće i sestara, koji tako mogu da žive zajedno. 

„Sagradili smo porodične kuće u velikom zajedničkom dvorištu, u kojim žive naše hraniteljske porodice posvećene odgajanju dece i mladih koji nisu imali sreću da ostanu sa svojim biološkim porodicama, u podsticajnom okruženju i zajednici koju simbolično zovemo Dečije selo. U proteklih 17 godina, u mreži naših hraniteljskih porodica, dom pun ljubavi pronašlo je 170 dece i mladih bez roditeljskog staranja, iz cele Srbije. Neki od njih već su završili školovanje, zaposlili se, osnovali svoje porodice i dobili decu, osamostalili se. Hrabro koračaju kroz život, ne zaboravljajući dane odrastanja u Dečijem selu, svoje hranitelje, braću, sestre, prijatelje. I danas, oni su deo naše velike porodice i upravo tu se neretko vraćaju da podele svoju radost i uspehe. Svest da uvek imamo gde da se vratimo, na koga da se oslonimo i sa kim da podelimo brige i probleme, čini ono najvrednije u životu svakog čoveka. Ponosni smo što smo uspeli u našoj misiji da pomognemo bezbednom i podsticajnom okruženju za rast i razvoj dece, odgajanje samostalnih mladih ljudi i na tome što porodičnu solidarnost vide kao najveći i oslonac,“ – ističe Vesna Mraković Jokanović, nacionalni direktor SOS Dečija sela Srbija. 

Pored porodičnog okruženja i roditeljske brige hranitelja, svakodnevnu podršku na prevazilaženju trauma, teških životnih iskustava, razvojnih poteškoća i socijalizaciji dece i mladih, deci i mladima u SOS Dečijem selu Kraljevo pruža i psiho-pedagoški tim, porodični asistenti i programi za mlade, koji ih prate do potpunog osamostaljivanja. 

Od ove godine, u Dečijem selu Kraljevo radi i Centar za podršku porodicama u riziku od izdvajanja dece, koji baš kao i Centri u Beogradu, Nišu i Gadžinom Hanu, radi sa roditeljima kako bi prevladali životne krize i osposobili se za adekvatnu brigu o svojoj deci, kako bi porodica ostala na okupu kada god je to moguće. 

U proteklim godinama, organizacija SOS Dečija sela Srbija pomogla je lokalne zajednice u kojim radi, u vremenima krize: kroz obnovu škola posle zemljotresa u Kraljevu, velikih poplava i tokom izbegličke krize, kao i kroz različite programe i projekte za decu, mlade i porodice širom Srbije.

„Danas, sa radošću i ponosom obeležavamo naše rezultate, naročito Dečijeg sela Kraljevo koje svakodnevo stvara trajne veze satkane od ljubavi i poverenja, za 85 dece i mladih, uz posvećenu brigu hranitelja i rad svih zaposlenih, podršku naših partnera, zajednica i donatora. Verujemo da ćemo uz ovakvu podršku uspešno nastaviti da ispunjavamo svoju misiju – da što više dece raste u bezbednom, podsticajnom i porodičnom okruženju,“ – zaključuje Mraković Jokanović.