Hans

Konjović i Žilnik na 69. Martovskom festivalu: „Kritičar Hans Klunker je bio prijatelj i čovek koji je gledao interes kulture“

Vera Konjović i Želimir Žilnik povodom sećanja na nedavno preminulog nemačkog filmskog i pozorišnog kritičara – Hans Klunker dao je doprinos BITEF-u i Martovskom festivalu

Trećeg dana najstarijeg filmskog festivala kod nas, Martovskog festivala, koji se ove godine održava po 69. put, upriličeno je sećanje na nemačkog kritičara i selektora filmskog festivala kratkog metra u Oberhauzenu, najstarijeg festivala na svetu tog tipa. Nemac Hans Klunker napisao je monografiju o Mići Popoviću, a kao novinar i kritičar, između ostalog, pratio je i kulturno-politički razvoj Jugoslavije, prevashodno Srbije, a potom i Slovenije, 1972. godine. Vera Konjović, nekadašnja urednica programa Bitef na filmu i reditelj i scenarista Želimir Žilnik, za Hansa kažu da je uradio mnogo za našu kulturu.

svg%3E
Martovski festival; foto: Tijana Janković Jevrić

Poseban povod za gostovanje, u Domu omladine Beograda, nekadašnje urednice programa Bitef festivala “Bitef na filmu”, i vođe prevodilačkog tima Bitefa Vere Konjović i našeg višestruko nagrađivanog reditelja i scenariste (dobitnik Zlatnog medveda u Berlinu) Želimira Žilnika jeste sećanje na nedavno preminulog filmskog i pozorišnog kritičara, novinara i autora antologija Hansa Klunkera, koji je dao poseban doprinos našim festivalima, kao što su to Bitef i Martovski festival.

Vera Konjovic
Martovski festival, Vera Konjović; foto: Tijana Janković-Jevrić

Ističući biografske detalje, Vera Konjović je naglasila da je Klunker studirao novinarstvo i germanistiku, anglistiku, sociologiju, istoriju umetnosti, a da je najpoznatiji  kao novinar i filmski kritičar.

„Meni je uvek skretao pažnju na to šta treba da se pozove na Bitef, ili bilo koju manifestaciju. Bio je neverovatno obavešten. Ne samo o Zapadnoj Nemačkoj, gde je živeo, već i o Istočnoj Nemačkoj. Jedanput je meni čak skrenuo pažnju na jednog mladog pisca koji se pojavio u Srbiji, a za koga ja nisam znala. Bilo me je sramota. On me je upozorio da postoji jedan mladi pisac, pa me je pitao da li sam čitala Vija Pulu (Dragan Velikić). Reko je da je to budući veliki pisac. Imao je osećaj za to šta je dobro i šta je veliko.“

Vera Konjovic
Martovski festival, Vera Konjović; foto: Tijana Janković-Jevrić

Hans Klunker je prvi doveo reditelja Roberta Čulija u Beograd, a koji je posle mnogo radio u našoj zemlji. Tu je pronašo i svoju ljubav, poznatu a preprano preminulu glumicu Goradnu Kosanović, čiju smrt je teško podneo, priseća se Vera.

Reditelj Želimir Žilnik kaže da Hansa nije poznavao toliko dobro kao Vera Konjović ali da je njihovo poznatstvo imalo značaja.

svg%3E
Martovski festival, Želimir Žilnik; foto: Tijana Janković-Jevrić

„Kada me je Vera pozvala, reći ću vam šta mi je bila prva asocijacija, jedan Klunkerov gest. Kad su mi ovde dva filma bila zabranjena, ja sam otišao da radim u Nemačku. U toj čitavoj atmosferi snimio sam sedam dokumentarnih filmova i jedan igrani film, za tri godine rada. Onda sam sa dva filma naišao na momenat nemačke cenzure, za koju nisam znao ni da postoji. Javio sam se Klunkeru tim povodom, i on mi je reko: „Slušaj ti si to prošao kroz jugoslovensku cenzuru, nemoj misliti da je ovo mnogo drugačije. Kao što si se ovde sklonio da radiš, sada probaj da se vratiš kući.“ Na to sam mu rekao – vidi, ovde će biti histerija dva-tri meseca, kao što je bila histerija kod nas.

Želimir Žilnik
Martovski festival, Želimir Žilnik; foto: Tijana Janković-Jevrić

Druga stvar koja mi je pala na pamet jeste sledeće. Kada sam otišao iz Nemačke, nisam vodio radio računa o mojih sedam kratkometražnih filmova. Imao sam samo dva sa sobom. I sad šta se desi – sad u novembru, da me zovu neki mladi istraživači koji istražuju Oberhauzen, i kažu mi da su videli da su ti moji filmovi prikazivani 1974. u Oberhauzenu, u okviru nemačke produkcije. Ali, nemaju nikakav podatak o tome. I ja pronađem kod sebe veliki Klunkerov članak. Zahvaljujući tome, oni pronađu te filmove, i oni će sada će sada biti prikazani na ZagrebDox-u.“

Želimir Žilnik
Martovski festival, Želimir Žilnik; foto: Tijana Janković-Jevrić

Reditelj Žilnik kaže da te svoje filmove ni sam nije video 50 godina, pa bi, u skladu s tim, njegov zaključak bio upućen mladima: „Budite otvoreni kada vidite kolege iz inostranstva, kritičare… Sa njima razgovarajte.“

Inače, Martovski festival je, prema rečima organizatora, tradicionalno mesto susreta producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

Večeras će biti prikazan film o Želimiru Žilniku, čiji reditelj je Janko Baljak, za zove ze ŽŽŽ – Žurnal o Želimitu Žilniku.

Ovogodišnje 69. izdanje je u toku, i trajaće do subote 2. marta u Domu omladine Beograda.

foto: Tijana Janković-Jevrić // Miss Stills Photography