fbpx

Zašto je osmeh teško sakriti?

Osmeh je tu da iskaže naše emocije sreće, iznenađenja i radosti. Smejemo se kada nad nama prevaladaju isključivo lepe i pozitivne emocije i teško ga je sakrti. Kao ključ samopuzdanja, on naš čini da se osećamo bolje, lepše i prijatnije. Kada je nešto stvarno duhohovito, nema premišljanja, a potreba za smehom i iskazivanje istog na licu preovladava nad svim vašim osećanjima. Osmeh je kralj emocija, a lepi, zdravi i beli zubi su prateći element savršenog osmeha. 

Evo kako poznati srpski stomatolog dr Srđan Lolin govori o osmehu: “Vaš osmeh je nešto što drugi ljudi najpre zapaze na vama, prvi utisak koji ostavljate. On može biti najvažniji, kako se kaže – nema druge prilike za prvi utisak. Nedavno me je posetio pacijent koji je rekao da ponekad oseća manjak samopouzdanja, da se bori da se uklopi na poslu i među prijateljima jer sakriva osmeh.  Retko se smejao, ostavljao je utisak kao da je povučen ili rezervisan.  Pregledom smo utvrdili da pojedini zubi nedostaju a drugi su promenili boju posle određenih tretmana.”

Pacijent do tada duže vreme nije bio kod stomatologa jer je bio ubeđen da će terapija biti bolna. Trpeo je bolove i sakrivao osmeh, dok nije čuo iskustvo svog prijatelja koji je bio zadovoljan.  

Objasnio sam mu da do novog izgleda može doći već posle nekoliko poseta stomatologu, koje protiču bez bola. Smatram da se ranijih godina nije pridavalo mnogo važnosti tome kako se pacijent oseća u stolici, već je bilo bitno da se posao završi do kraja. Mnogi pacijenti pamte odlazak kod stomatologa kao traumu iz svoje prošlosti. Zato nerado dolaze i nemaju poverenja u stomatologa. A to se vidi u njihovom osmehu.”

Osmeh ne treba kriti i stideti se istog već pronaći rešenja da budete ponosni na vašu sreću. 

Tu su borojna rešenja iz prošlosti kao što su zubni mostovi i proteze, ali zahvaljujući razvoju tehnologija došlo je do pronalaženja inovativnijih rešenja u stomatolgiji. Sada su tu zubni implanti!

Kako da najbolje i najbrže vratite osmeh na lice?

Zubni implanti su najbolje i njabrže rešenje za nadoknadu zuba koji nedostaju u vašoj vilici. Danas savremena stomatologija odbacuje brušenje zdravih zuba kao način da se nadoknade nedostajući zubi, već preporučuje ugradnju zubnih implantata. Rezultati koji se postižu ovom metodom su impesivni. Zubni implanti se ugrađuju u gornju ili donju vilicu, a fiksiraju se pomoću šrafa koji se stavlja u kost vilice. Zahvaljujući zubnim implantima pacijent veoma brzo dobija fiksne zube, koji se ne vade iz usta.

Kako se odvija sam proces ugrađivanja zubnih implanta?

„Nakon besplatnih konsultacija koje se mogu vršiti uživo ili online putem sajta i društvenih mreža sledi zakazivanja termina koji najviše odgovara pacijentu. Zatim je na redu 3D snimanje zuba i analiza snimka gde se detljano objašnjava pacijentu procedura ugrađivanja zubnih implanta.  Sledeći korak je pristup intervenciji uz prethodno prihvatanje ponuđene terapije i cene zubnih implanta.

Zubi se vade tokom jedne posete u lokalnoj anesteziji, a potom se uzimaju otisci za privremene zube. Posle ugradnje implanta nema velikih bolova. Tablete protiv bolova pacijenti uzimaju samo prvi dan, a sutradan im uglavnom nisu potrebne. Bitno je da se mesto sa spoljašnje strane vilice gde su ugrađeni zubni implanti hladi oblogama. Ako su u pitanju bezube vilice ili se tokom intervencije izvade svi preostali zubi pristupa se izradi privremenih zuba. Privremeni zubi su tu da se pacjent navikne na zube koji se ne mogu izvaditi, a nakon toga se vrši izrada stalnih zuba za bezubu vilicu, koji dolaze u više verzija i oblika, u zavisnosti od toga šta je najbolje za pacijenta. Bitno je napomenuti da su to sve šrafirane verzije, koje se mogu skinuti sa implantataˮ, detaljno objašnjava stomatolog dr Srđan Lolin.

Koja je cena zubnih implata?

Zubni implanti cena je jedno od najčešćih pitanja koje naši pacijenti postavljaju. Da bismo izašli u susret što većem broju pacijenata sa cenom i kvalitetom u našoj ordinaciji koristimo Neodent implant sistem koji je deo implant sistema Straumannˮ, kaže dr Lolin.


Usluge u ordinaciji dr Lolin idu u korak sa svetom jer se koriste najsavremenije metode rada. Naime evropske cene ovih usluga su i do deset puta veće nego cene zubnih implanta u našoj ordinaciji, a način i kvalitet rada su podjednako dobri kako i u svim evropskim zeljama. Bez snimka je teško utvrditi tačne troškove jer nije uvek potrebno ugraditi toliko implantata koliko fali zuba. Na primer ukoliko nedostaje tri ili četiri zuba dovoljno je ugraditi uglavnom dva implantata. Preko njih može da se postavi most od četiri zuba.

Neodent marka implantata predstavlja najbolji odnos cene i kvaliteta. Najveći broj ugrađenih implantata u našoj ordinaciji je marke Nedoent. Za najmanje novca pružaju mnogo. Rado ih preporučujemo pacijentima. Omogućava nam da odmah posle ugradnje pravimo fiksne zube kod pacijenta, “ objašnjava dr Lolin. 

Straumann zubni implanti predstavljaju sinonim za vrhunski kvalitet u implantologiji. Po mišljenju mnogih eminentnih stomatologa najbolji implantat na svetu. Napravljen od jedinstvene legure cirkonijuma i titanijuma.

“Mnogi pacijenti nas kontaktiraju i pitaju za cenu zubnog implantata, odnosno za rekonstrukciju njihove vilice. Cena se određuje nakon slanja snimka, odnosno snimanja zuba u samoj ordinaciji, jer se tek nakon analize snimka može dati precizna projekcija troškova. 

U svakom slučaju pružamo isti kvalitet usluge kao najbolje ordinacije u Evropskim prestonicama, za cenu koja je često i do 10 puta jeftinija u odnosu na ordinacije u zapadnoj Evropi i Severnoj Americi. Rokovi izrade su kratki, tako da pacijenti za svega par dana mogu da otići iz Novog Sada sa novim osmehom,” odgovara na pitanje o ceni zubnih implanta dr Lolin.

Ordinacija dr Lolin je savremeno opremljena u pogledu ljudstva i opreme. Svakog pacijenta pre ovakve intervencije slikamo sa 3D rentgenom. Imamo velik tim stručnjaka od 9 stomatologa koji su specijalizovani za oralnu hirurgiju i stomatološku protetiku. Pored toga u ordinaciji se nalaze devet stomatoloških sestara koje se staraju da boravak pacijenta u ordinaciji bude prijatan.

Kakav je izgled zubnih implanta odmah nakon ugradnje?

Pacijente u stomatološkoj ordinaciji dr Lolin posebno raduje što će svega nekoliko dana nakon ugradnje implantata dobiti fiksne, privremene zube, koji se ne vade iz usta. Ti zubi su, osim što lepo izgledaju, u potpunosti funkcionalni za žvakanje hrane i pravilan izgovor reči. Privremene menjamo stalnim zubima oko četiri meseca nakon ugradnje implantata.

Zubni implanti su najsavremnije rešenje za problem bezubih vilica. Oni su tu da pokažu jako veliki napred u stomatologiji u porotekloj deceniji i da učine da se pacijenti koji se odlučuju na ovu intervenciju osećaju potpuno lagodno. Zubne proteze koj se vade iz usta su sada prošlost, zubni implati su tu. Oni su konstantno fiksirani za vilicu, a pacijent se oseća lagodno sa zubnim implantim kao da su oduvek bili tu. Vratite svoj prirodan osmeh uz ugradnju zubnih implata!

Vaši novi zubi izgledaju prirodno, a stari osmeh se vraća na lice!

Čak i ako nedostaje samo jedan zub, estetski rezultat je efektniji i dugotrajniji, ukoliko se novi zub nalazi na implantatu, nego kada se nadoknađuje izradom mosta. U frontalnoj regiji je naročito važno sprečiti povlačenje kosti, jer ona utiče na finalni estetski rezultat.

Zašto je bitno održavati higijenu zubnih implata?

Održavanje higijene je ključ dugovečnosti zuba. Tako je i sa zubnim implantima. Redovno pranje i čišćenje zuba je imperativ ukoliko želite da vaši zubi na implantima ostanu trajno beli. 

  • Glavna stavka je redovno posećivanje stomatologa, kada se kaže redovno podrazumeva se bar jednom godišnje radi pregleda i čišćenja. Takođe u nekim slučajevima treba napraviti i rtg snimak kako bi se videlo stanje kosti oko implantata.
  • Takođe je prilikom pranja zuba potrebno izbegavaju abrazivne paste sa sodom bikarbonom jer mogu oštetiti metalne i akrilatne delove.
  • Ukoliko primetite da noću škripite zubima, potrebno je da se što pre javite stomatologu. Ono je štetno i za prirodne zube, a posebno za implante. Stvara se veliki pritisak i bočne sile deluju na protetski rad i zubne implante. Može doći do loma zubnog mosta i rasklaćenja implantata.

Zašto je održavanje higije lakše nego kod zubnih mostova i proteza?

Nadomeštanje izgubljenog zuba pomoću krunice, koja se nalazi na implantu, ne zahteva brušenje prirodnih zuba tako da oni nisu ugroženi. Pored značajno većeg komfora, i samo održavanje oralne higijene zuba na implantatima, lakše je u poređenju sa održavanjem higijene zubnih mostova ili zubnih proteza jer je znatno teže očistiti ostatke hrane koji se zadržavaju ispod mosta ili ispod totalne proteze.

Zato ukoliko želite blistav osmeh zaboravite stare stomatološke metode dozvolite nama da Vam pokažemo kako pomoću savremene stomatologije možemo nadoknaditi zube.”  – poručuje doktor Lolin za kraj.