Uručenje Nagrade LAZAR TRIFUNOVIĆ i Priznanja DIUS-a za 2017. godinu

Stručne nagrade istoričara i teoretičara umetnosti – „Nagrada Lazar Trifunović“ i Priznanje DIUS za 2017. godinu, i ovog 14. januara u 12 sati biće dodeljene na svečanosti u Kulturnom centru Beograda.

Nagradu „Lazar Trifunović“ za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene likovne i vizuelne umetnosti koje se dodeljuje od 1993, za prošlu godinu dobile su dr Dragana Kovačić, savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, za knjigu 7 otkucaja.

Crtež u prostoru Moderne, Samizdat 2017, i dr Ana Bogdanović, istraživač saradnik na Katedri za Modernu istoriju umetnosti Grupe za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, za studiju Nekoliko razmišljanja o pogledu predmeta u slikarstvu Marka Čelebonovića, u monografiji Marko Čelebonović, izdanje Galerija Rima, Kragujevac, 2017. Žiri za nagradu radio je u sastavu: dr Jasmina Čubrilo, vanredni profesor Filozofskog fakulteta, Čedomir Janičić, muzejski savetnik Gradskog muzeja u Somboru i dr Maja Ćirić, samostalna kustoskinja.

Priznanje DIUS (Društva istoričara umetnosti Srbije) koje se dodeljuje od 1994. za najbolju autorsku izložbu, za proteklu kalendarsku godinu dodeljeno je projektu/ izložbi Slikari Ratnici Svedoci/ Slikarstvo i fotografija u Srbiji 1914-1918, organizovanom u Galeriji SANU u Beogradu, autorki Žane Gvozdenović i Milene Marjanović, istoričarki umetnosti iz Beograda. Komisija koja je odlučila da nagradi ovaj složen višemedijski projekat radila je u sastavu: Bojana Burić, istoričarka umetnosti, Maida Gruden urednica Likovnog programa DK Studentski grad i Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije u Zrenjaninu.

Obe stručne nagrade od osnivanja podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu.