fbpx

Tri izložbe u prostorima Udruženja likovnih umetnika Srbije

foto: Pogled u neočekivano

U izlagačkim prostorima Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) ove sedmice otvaraju čak tri izložbe:

  •          Grupna izložba “Pogled u neočekivano” u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić /otvaranje je u četvrtak, 18. februara od 18 časova;
  •          Samostalna izložba Nikole Govedarice “Krici škarta” u Maloj galeriji Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” / otvaranje je u četvrtak, 18. februara od 18h;
  •         Samostalna izložba Jane Stojaković “Nova segregacija” u Galeriji ULUS /otvaranje je u sredu, 17. februara od 19h.

POGLED U NEOČEKIVANO

Samoorganizovana manifestacija u produkciji Slikarske sekcije ULUS-a 2021. je kustoski projekat tima umetnika okupljenih oko Organizacionog odbora izložbe „Pogled u neočekivano“.

Na izložbi će biti predstavljeno oko 200 dela savremene umetnosti, različitih generacija (1940 – 1998), a dominantan medij je slika. Osim slika, na izložbi će biti zastupljeni i drugi mediji: fotografija, grafika, crtež, digitalna grafika, akvarel, kolaž, keramika sa printom, video, instalacija u prostoru i 3 D crtež, a izložba ima i prateći program. 

Iako je ovogodišnja izložba predstavlja radove čak 146 autora iz zemlje i regiona, ona nije revijalnog karaktera, već je tematski kontekstualizovana i kroz ispis konkursa, a postavlja mnoga pitanja koja se tiču naše savremenosti.

Inovativnost ovogodišnjeg konkursa za ovu izložbu je i model žiriranja koji se odigravao online uz pomoć digitalnih alata, a učešće svakog kandidata je bodovano na osnovu tehničke izvedbe, autorskog koncepta tj. umetničke izjave (art statement). Žiri u sastavu: Andrej Bunuševac (Predsedavajući komisije), Nataša Kokić, Ana Marković, Marija Zdravković i Gabriela Vasić, selektovali su 138 autora od 170 prijavljenih, dok je 8 autora uključeno po pozivu članova žirija. Ovogodišnji Odbor slikarske sekcije će imenovati i tročlani žiri za selekciju tri najbolja ostvarenja, a nagrade će se dodeliti na zatvaranju izložbe. U saradnji sa Kulturnim centrom Gradac iz Raške a izborom stručnog žirija ove galerije, deo radova sa izložbe se seli u Rašku. 

Prateći program izložbe čine tribina posvećena ženama umetnicama, povodom 8. marta, koji će predstaviti nekoliko žena umetnica, kao i program vođenja kroz izložbu, u koji će biti uključeni autori koji su imali najbolje tekstualno artikulisana objašnjenja o svom stvaralaštvu na konkursu (o čemu ćete detaljije biti naknadno obavešteni). 

Izložba je otvorena do 11. marta 2021. Više detalja o izložbi – u prilogu. 

KRICI ŠKARTA

Ovo interdiscipinarno umetničko istraživanje umetnika Nikole Govedarice inspirisano je poljuljanom ravnotežom između čoveka i mašine u veštački stvorenoj sadašnjici (industrijskoj utopiji) u kojima obiluju proizvodi postindustrijskog potrošačkog društva.  Kao početno polazište za umetničko istraživanje poslužila je knjiga poznate teoretičarke umetnosti Rozalind Kraus  “Besformnost: vodič za korisnike” koja je u velikoj meri napravila originalnu razmeđu između doba modernizma i postmodernizma.

Knjiga se fokusira na ideju bezobličnosti kao polazišta novog načina sistematizacije kategorija (post)moderne umetnosti govoreći upravo o savremenom razumevanju ljudskog suživota, (života ljudi i umetnosti u modernom dobu takozvanog haosa) i potrebnoj promeni za razumevanje savremene umetnosti. Pored Rozalind Kraus, istraživanje je podpognuto i Gi Deborovskim teorijama o društvenoj raznolikosti i razvitku socijološke otuđenosti u savremenom društvu.  

Cilj ovakvog višemedijskog dela jeste preispitivanje mesta koje tehnologija sadrži u našim svakodnevnim životima, prizivajući rušenje barijera, granica i omeđenih prostora između tehnologije i ljudi.

Instalacije i video rad se odnose na haos modernog društva. Krici škarta se sastoje iz tri primarna elementa: Kinetičke instalacije, statične instalacije ili reljefne slike u formi enformela i video rada koji se nalazi na čelu – frontalnom zidu galerije koji svi zajedno, u jednoj celini upravo iskazuju teorijsku osnovu postmodernizma i sadrže četiri osnovna elementa prikazivanja besformnosti: horizontalnosti, materijalizma, pulsa i entropije.  Pokretna instalacija je istovremeno i zvučna skulptura koja kombinuje vizualne, zvučne i prostorne elemente. (iz koncepta izložbe, Nikola Govedarica)

NOVA SEGREGACIJA

Umetnost  Jane Stojaković je predviđačka, upozoravajuća i šokantna. Ona ne štedi gledaoca, dok, istovremeno, računa na njegovu inteligenciju, savest i etičnost, pružajući uvid u jedan mogući, ne tako daleki svet, posthumanih bića i novih, surovih odnosa među njima. Ovim su već pokrenuta bar dva velika pitanja; prvo,  pitanje društveno-etičkih posledica  novih dostignuća u tehnologiji i nauci, a posebno u bioetici, i drugo, pitanje novih klasa. Kod Jane Stojaković, to su ljudi-veprovi,  ljudi-pacovi i ljudi-bubašvabe.

Hiperrealizam, u nadrealnom kontekstu dobija dodatnu zastrašujuću dimenziju, u ovom projektu potpuno funkcionalnu, u cilju opomene, alarma ili prosto, intenzivnog afektivnog doživljaja, koji, kroz  vizuelni narativ uzdrmava i osvešćuje. Izbor tema ovih radova upućuje na socijalnu dinamiku odnosa, kako klasa međusobno, tako i unutar klase ekonomsko „jednakih“. Upravo se među njima rađa rivalstvo, mržnja i zavist. Ipak, naslućujemo mikrootpor na slici „Trovačica“.

U fokusu projekta Nova segregacija je tema posthumanizma, dok se, kroz različite radove, preispituju same granice ljudskosti.

More Stories
Američki indie rock dvojac Two Gallants