Treći Tanz Platz

Treće izdanje međunarodnog festivala savremenog plesa Tanz Platz u produkciji SKCNS, usled renoviranja Kineske četvrti i prostora SKCNS Fabrika, održava se van svoje matične scene u KS “Svilara” 5. septembra i u pozorišnoj sali Gimnazije “Laza Kostić” 6. i 7. septembra 2019.

Festival otvara izložba 30 godina Bitefa“I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom”definisana kao multimedijalni događaj – izloženi teatar – izložba u teatru, a posvećena je tridesetogodišnjici postojanja Bitef teatra. Polazište za izložbu, autorke Vesna Bogunović i Jelena Stojanović nalaze, kako u rečima pozdravnog govora Mire Trailović sa otvaranja Bitef teatra, tako i u bogatoj istoriji i širokom spektru različitih programskih delatnosti teatra, čije su ideje, strategije i postupci ostvarili izuzetan i inspirativan značaj za umetničku / teorijsku / kritičku scenu. Autorke takođe aktualizuju pitanje: Da li je dostignut kvalitet ideje osnivača i misao da pozorište treba da bude autentičan odraz zbivanja u realnosti kao i da ima moć da utiče na promenu svesti gledalaca?

Na programu centralnog (plesnog) dela festivala će se naći četiri koprodukcije i umetnici iz Italije, Španije, Nemačke, Kolumbije, Novog Zelanda i Srbije. Ovaj festival u Novi Sad dovodi mlade i uspešne koreografe i plesače, predstavljajući aktuelne tendencije u savremenom plesu.

Festival počinje predstavom iz Srbije Not The Right Leg, autobiografskim solo performansom Danke Sekulović, cirkuske akrobatkinje suočene sa profesionalnom povredom. Performans opisuje proces oporavka i sve ono što on nosi, postavljajući ključno pitanje da li je povređeno izvođačko telo i dalje funkcionalno izvođačko telo. Režiju potpisuje Ana Popović.

Iste večeri predstaviće se i komad oslobađajujuće energije i ekstremne preciznosti Restraint / Suzdržavanje, iz Berlina, koji dolazi kao deo selekcije Aerowaves platforme najboljih 20 plesnih radova u 2019. Komad čiju koreografiju potpisuje kolumbijska umetnica Lina Gomez sa privremenim boravkom u Berlinu, a izvode poljska plesačica Julek Kreucer i bubnjar Mikelanđelo Kontini iz Italje postavlja pitanja ponovnog izmšljanja i promišljanja sebe. Delo se održava u jasno definisanom malom prostoru scene, pokret je kontinurian, ali ukroćen i vođen živim bubnjarskim bravurama.

Selekciju ovogodišnjih mladih evropskih autora u savremenom plesu u Novom Sadu obeležiće i predstavljanje mladog, ali već etabliranog plesača/koreografa Džejmsa Bačelora sa autorskim delom Hyperspace / Hiper svemir– dubinsko putovanje u najdalje tačke Kosmosa kroz istraživanje metrike kapaciteta sopstvenog tela. Bačelor istražuje prostor sopstvenosti fizičkog tela kao i prostora oko  njega. Ovo delo prezentovano je širom sveta i zaokupiralo je publiku na ovogodišnjem Bijenalu plesa u Parizu.

Festival Tanz Platz zatvoriće jedna od najzapaženijih mladih umetnica iz Španije Nurija Guju Sagara, koja je 2018. dobila brojna prizanjanja za kritički komad pod nazivom Likes / Lajkovi. Kako se lajkovi koje dobijamo na društvenim mrežama održavaju na naše ponašanje i telo? Svež pogled na prisustvo telesnog u digitalnom dobu, Likes istražuje fenomen obrada koreografija iz muzičkih spotova popularne kulture kao i tutorijale joge na društvenim mrežama. Pola tutorijal, pola antropološko istraživanje Nurija nas vodi kroz fizičko ikustvo sa prstohvatom ironije.

Ulaz na sve programe je besplatan.