fbpx
LookerWeekly.com magazin

Top 5 filmova koje ne smete da propustite na Palićkom!

Martovski LookerWeekly 2021 baner

Film Ime naroda

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Tokom festivala, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo vam 5 naslova koje ne smete propustiti. 

Glavni takmičarski program

Ime naroda

Darko Bajić, Srbija, 2020

Film proslavljenog reditelja Darka Bajića koji otvara ovogodišnje izdanje festivala donosi nam istorijsku sagu o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu i najmlađem gradonačelniku u istoriji Novog Sada. Ovo ostvarenje koje će premijerno biti prikazano na Paliću priča je o jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka, čiji lik tumači glumac Ljubomir Bandović. Rađen po scenariju Milovana Vitezovića, film je ispričan kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice Miletić Tomić, istinske heroine u istoriji srpskog naroda i jedne od prvih boraca u svetu za ravnopravnost žena u 19. veku.

Selekcija Paralele i sudari

Kraljevsko plava / Royal Blue

Dinko Draganović, Austrija

Zavisnik od kockanja vozi ćerku na gimnastiku. Kasne, ali razvedeni otac ne može a da se ne zaustavi u kladionici, dok devetogodišnjakinju ostavlja samu u automobilu. Kad se vrati, nje nema. Dok je grčevito traži, pojavljuju se dva policajca koja ga privode u policijsku stanicu, dok se ćerka Bibi već nalazi u pritvoru. Tračak agresije, suzdržane emocije, impulsivne male laži – stvari se lome iz velikih i malih razloga, a ponekad se ne mogu uopšte popraviti.

Glavni takmičarski program

Nada / HÅP

Maria Sødahl, Norveška, Švedska, 2019

Potresni film inspirisan ličnom rediteljskom pričom prati Anju i njen porodični život sa Tomasom, njihovom biološkom decom i pastorčadima. Dan pred Božić Anja saznaje da pati od neizlečive bolesti. Sama sa tugom i strahom, ona prepoznaje potrebu za Tomasovom pomoći i podrškom, ali odnos dvoje umetnika, zapada u krizu i razotkriva se zanemarena ljubav.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.