fbpx

Tesla-Čista energija

 

47. Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope”, pod nazivom „Tesla – Čista energija“, održaće se od 2. do 5. oktobra, u Beogradu, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd i pod pokroviteljstvom Grada Beograda.

Po četrdeset sedmi put Beograd će tokom četiri dana trajanja manifestacije postati dečja prestonica Evrope, koja će ugostiti decu iz sedamnaest evropskih zemalja kao i decu iz Kine i Srbije. Deca iz sedamnaest beogradskih osnovnih škola ugostiće u svojim domovima vršnjake iz evropskih zemalja, tako da će više od petsto mališana direktno učestvovati u svim programima manifestacije. U realizaciju će se uključiti brojna grupa volontera, koja svake godine značajno doprinosi organizaciji.

Zemlje će se predstaviti kroz muziku, ples, slikarstvo i sveukupno dečje stvaralaštvo na karnevalu u centru grada, koncertima „Susreti prijateljstava” u Dečjem kulturnom centru Beograd, Međunarodnom likovnom konkursu, poludnevnom programu na Adi Ciganliji i „Svečanom susretu dece Evrope“ u Sava centru. Učestvujući u manifestaciji, deca dobijaju mogućnost da se međusobno upoznaju i uspostave trajna prijateljstva.

Pored Grada Beograda, gradskog menadžera Gorana Vesića i Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda, ovogodišnju „Radost Evrope’’ podržali su: sedamnaest beogradskih osnovnih škola:„Đura Jakšić“, „Sveti Sava“, „Milena Pavlović Barili“„Milan Đ. Milićević“, „Starina Novak“, „Branko Radičević“, „Borislav Pekić“, „Kneginja Milica“, „Danilo Kiš“, „Jovan Miodragović“, „Kralj Aleksandar Prvi“, „Laza Kostić“, „Vasa Čarapić“, „Ivo Andrić“, „Skadarlija“, „Rade Drainac“, „Ljuba Nenadović“
i roditelji dece-domaćina.

Zatim fondacija „Dragica Nikolić“, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, NIS, SP Lasta, Delegacija EU u Srbiji, EU Info centar, Sava Centar, Ada Ciganlija, Beo Zoo Vrt, Parking Servis, „Aqua Gala”, Fruit Company,Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije, Centar za promociju nauke, Beogradska tvrđava, kao i medijski sponzori RTS, RTV Studio B i Politikin zabavnik.

„Svečani susret dece Evrope“ biće održan 5. oktobra u Sava centru, sa početkom u 18 časova i direktno će se prenositi na 2. programu RTS-a. Gledaoci će imati priliku da uživaju u najrazličitijim vrstama scenskih nastupa dece iz devetnaest zemalja učesnica, ali i da na jednom mestu sagledaju potpuno različite pristupe u radu sa decom od najtradicionalnijih do savremenih.
Tema „Tesla – Čista energija“

Temom ovogodišnjeg 47. Međunarodnog susreta dece Evrope „Radost Evrope 2016“ obeležava se jubilej-sto šezdeset godina od rođenja Nikole Tesle, poznatog naučnika i pronalazača u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike. Osim obeležavanja jubileja ideja je da se kod najmlađih populariše delo ovog čuvenog naučnika i izuzetan doprinos koji je dao svetu nauke. Obrađujući ovu temu kroz različite programe i aktivnosti u okviru manifestacije deca se posredno upoznaju i sa univerzalnim vrednostima kao što su posvećenost, vizionarstvo, predanost i znanje koje se vezuju za ime Nikole Tesle.

Manifestacija Radost Evrope ugostiće ove godine decu iz sedamnaest evropskih zemalja (Azerbejdžana, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Danske, Hrvatske, Jermenije, Kipra, Makedonije, Moldavije, Nemačke, Norveške, Rumunije, Rusije, Slovenije, Slovačke, Turske i Ukrajine) i specijalni gosti koji ove godine dolaze iz Kine. Uključujući i različite predstavnike Srbije, više od šesto mališana direktno će učestvovati u svim programima manifestacije. U realizaciju manifestacije uključiće se sedamnaest osnovnih škola sa teritorije grada Beograda. Značajno je pomenuti i brojnu grupu volontera, koji svake godine značajno doprinose organizaciji.
„Dok čekamo goste’’
Interaktivna izložba „Tesla – Čista energija“

U okviru tradicionalnog programa manifestacije Radost Evrope „Dok čekamo goste“ osmišljena je interaktivna postavka „Tesla-čista energija“ za učenike beogradskih osnovnih škole, a pre svega za decu-domaćine u ime dobre saradnje i značajnog doprinosa ovih škola manifestaciji.

Ovaj program podrazumeva aktivno učešće beogradskih osnovaca, sa idejom da se u prostoru institucije kulture kroz igru upoznaju sa pojmovima iz oblasti nauke u vezani sa delom Nikole Tesle, ali i da se kroz različite umetničke i likovne forme, koje je osmislila mr Katarina Bulajić Pavlović, bolje upoznaju sa životom ovog čuvenog naučnika. Postavka je interaktivna i podrazumeva buđenje dečje radoznalosti i spontanost u usvajanju novih znanja.

Teslin život i anegdote iz njegovog detinjstva deci će se dočarati kroz različite likovne eksponate, fotografije, manipulaciju različitim rekvizitima i sl. Uz pomoć Centra za promociju nauke osvrnućemo se na najinteresantnije izume i saradnju Tesle sa naučnicima njegovog vremena. Učenici će videti Teslin transformator i upoznati se sa radio tehnologijom i bežičnim prenosom energije. Nakon edukativnog dela, deca će učestvovati i u umetničkim radionicama zabavnog karaktera. Ovaj program je besplatan i održava se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Namenjen je učenicima od trećeg do petog razreda.

Karneval, svečano otvaranje (2.10.)

Karneval će se ove godine kretati od Trga republike do parka Kalemegdan i počinje u 12 časova. Svečano otvaranje manifestacije održaće se na Savskom šetalištu na Kalemegdanu u 12.30 časova. Povorku će predvoditi Brass orkestar junior iz Muzičkog centra Pančevo i Marko Ilić, artista. Decu će na Kalemegdanu dočekati Hor DKCB i Hor osnovne škole „Laza Kostić“, Dečja filharmonija, polaznice Baletskog studija DKCB, Dečji ansambl KUD „Talija“, Sokolsko društvo „Matica“ (trambolina, vratilo i parter) i predstavnici organizacije „Svibor“. Program Svečanog otvaranje vodiće Strahinja Radovanović, učenik XIII beogradske gimnazije i dugogodišnji član studija DKCB. Nakon obilaska parka Kalemegdan učesnici manifestacije obići će Beo Zoo Vrt.
U slučaju kiše, otvaranje manifestacije biće u 12.00 časova u Atrijumu i Velikoj sali Dečjeg kulturnog centra Beograd, Takovska 8.

Druženje nastavljamo u 18 časova, kada je kada će se održati Otvaranje izložbe i dodela nagrada, XVIII MEĐUNARODNOG LIKOVNOG KONKURSA „RADOST EVROPE“, koje će se održati u Galeriji, Atrijumu i Maloj sali DKCB Beograd.

Svečani prijem u predsedništvu i Sportski dan (03.10.)

U 10.00 časova u Palati Srbija učesnici manifestacije biće gosti na prijemu kod predsednika Rapublike Srbije, Tomislava Nikolića i predsednice Odbora manifestacije Radost Evrope. gospođe Dragice Nikolić. Od 12.00 časova na sportskim terenima na Adi Ciganliji deca će imati priliku da učestvuju u zabavno-rekreativnom programu, na sportskim terenima za odbojku, košarku i mali fudbal. Sportske aktivnosti za decu vodiće Uroš Subotić, sportski trener i saradnik DKCB. Zabavno-rekreativni program vodiće Marko Dimitrijević.

Koncerti „Susreti prijateljstva’’ (04.10.)

Na Velikoj sceni DKCB, odigraće se tri koncerta „Susreti prijateljstva“ sa početkom u 11.00, 16.00 i 19.00 časova, gde će se pored desetominutnih nastupa gostujućih grupa predstaviti i deca sa posebnim potrebama, pobednici takmičenja Društva defektologa Srbije OŠ „Miodrag Matić“, OŠ„Veselin Nikolić“ iz Kruševca, OŠ„Anton Skala“ i Srednja zanatska škola. U koncertima će učestvovati i Crkevno-igrački ansambl „Branko“ iz Niša, pobednici takmičenja horova FEDEHO Hor Šabačke gimnazije, „Creative Dance“ iz Vrbasa i plesni studio „Kreativa“ iz Beograda.

„Svečani susret dece Evopre“ u Sava centru (05.10.)

Gala koncert manifestacije „Radost Evrope 2016“, pod nazivom „Svečani susret dece Evrope“, biće održan 5. oktobra u Sava centru sa početkom u 18 časova i direktno će se prenositi na Drugom programu RTS-a.

Gledaoci će imati priliku da uživaju u najrazličitijim vrstama scenskih nastupa dece iz devetnaest zemalja učesnica, ali i da na jednom mestu sagledaju potpuno različite pristupe u radu sa decom od najtradicionalnijih do savremenih. Ove godine Srbiju će na „Svečanom koncertu dece Evrope“ u Sava centru predstavljati Baletski studio DKCB uz podršku Sportskog kluba „Ritam“ sa koreografijom Elene Kovačević i Dragane Stanisavljević. Rediteljka koncerta je je Đurđa Tešić, a autorka animacija Marija Milanović Lazarevski. Voditelj programa biće Minja Subota.

 

More Stories
ITkonekt – najveći online IT događaj u regionu