termalni bazeni 2

Svet zdravih užitaka u srcu Međimurja

Terme Sveti Martin 

Postoji jedno maleno mesto u kome je rođen veliki čovek i veliki naučnik, Rudolf Štajner. Znao je reći da je on sam izabrao Međimurje kao mesto svog rođenja, a ovaj kraj ga danas slavi poštujući principe njegove nauke i temeljeći turističku ponudu na njima.

Na oko 5 sati vožnje od Beograda nailazite na obronke Alpa koji dodiruju Panonsku niziju, nailazite na zeleno Međimurje. Baš ovde je 1861. godine rođen Rudolf Štajner koji je čovečanstvu ponudio potpuno novi model introspekcije koja ga dovodi do pozitivnog životnog stava i odgovornog ponašanja prema svetu.  Utemeljitelj antropozofije postavio je osnove biodinamičke poljoprivrede, waldorfske pedagogije, euritmije, antropozofske medicine, arhitekture, itd

U osnovi biodinamičke poljoprivrede stoji tvrdnja da postoji životna snaga u poljoprivrednim kulturama i tlu, kao i mineralima, te hemijskim elementima koji utiču na živa bića. Takođe, prema ovom učenju uzgoj namirnica mora biti takav da se ne koriste hemijski elementi, niti pesticidi. Štajner je još i tvdio da postoji poseban uticaj nebeskih tela na biljke, pa je tako postavio i kalendar setve, sa različitim uputstvima za pogodno vreme setve i sadnje, a sve u skladu sa kretanjima i pozicijama zvezda i meseca u odnosu na planete.

Danas u srcu Međimurja Terme Sveti Martin baštine filozofiju ovog velikog mislioca. Tako ovde imaju pravilo “nula kilometara” prema kome se namirnice kupuju samo sa najbližih farmi, pri čemu zaposleni koji imaju svoja poljoprivredna dobra i proizvode hranu imaju prednost. Podrazumeva se da sve mora biti proizvedeno bez upotrebe pesticida, pa tako i zdravo kako za čoveka, tako i za majku zemlju. Dakle, sve što pojedete u nekom od  restorana u okviru rizorta, 100% je zdravo.  A ovde možete pojesti ne samo ono što vam drugi stave u tanjir, nego i ono što sami uberete. Naime u biodinamičkom vrtu ovog rizorta posađene su biljke, one koje su prema Štajneru bitne za čovekovo psihičko i fizičko zdravlje, pa ujutru možete ovde ubrati šta god poželite i to pojesti za doručak. Zaposleni u Termama Sveti Martin koji se o ovom vrtu brinu otkriće vam i Štajnerov postulat „čoveka okrenutog naopačke“ (sve što raste ispod zemlje dobro je za um i misli, dok sve što je iznad zemlje dobro je za sve ostale delove tela)

svg%3E

U Termama Sveti Martin Štajnerova se antropozofija provlači kroz sve aspekte rizorta što se oslikva i u organskoj arhitekturi unutrašnjih bazena The Temle of Life. U centru organske arhitektire stoji harmonija čoveka i prirode, pa se ona služi dizajnom koji je integrisan u okolinu na način da objekat i njegovi delovi nameštaj i okolina postaju međusobno povezane kompozicije. Tako je dizajn bazena The Temle of Life jasno inspirisan prirodom, prati njen tok, u potpunom je skladu sa okolišem, i nigde ovde nećete videti oštre ivice ni prave uglove. Dok se budete prepuštali zdravim užicima jedne od najboljih termomineralnih voda u Evropi sama arhitektura će vas ohrabriti da dovedete vaše misli u sklad sa vašim telom. 

svg%3E

A koliko duboko je Šteinerova filozofija ukorijenjena u ovaj svet i hotel, govori i činjenica da su Terme Sveti Martin prvi Healthness resort u Evropi. To bukvano znači da se ovde spajaju zdrave navike (health) sa wellness-om kombinujući aktivni odmor, wellness doživljaje i podizanje svesti o vlastitom zdravlju s ciljem vraćanja tela, uma i duše u ravnotežu. Ali ne samo to, Terme Sveti Martin su i prvi sertifikovani biciklistički i trkački hotel u Hrvatskoj! To naime znači da ovde možete iznajmiti bicikl i opremu, a na raspolaganju su vam gps navigacija za čak 750km uređenih biciklističkih staza. 

foto: PROMO