Branko Miliskovic Ko je gladan

Sutra počinje 11. Merlinka festival

 

  1. decembar, 20:30h, Velika sala Doma omladine Beograda

Jedanaesto izdanje Merlinke, međunarodnog festivala kvir (queer) filma, biće otvoreno u četvrtak uveče, 5. decembra, svečanom ceremonijom u Velikoj sali Doma Omladine Beograda. Program će započeti u 20:30 koktelom i otvaranjem izložbe “Trans Balkan” Aleksandra Crnogorca, nakon čega će Dreg kraljice iz Haus of KayGie oživeti likove iz legendarnih filmova, kao što su Mortiša Adams, Grdana, Zelena veštica iz Oza, Nevesta iz Kill Bill, Kruela DeVil, Ursula iz Male sirene, i druge.

Za 21h zakazan je početak svečane ceremonije, kada će umetnik Branko Milisković izvesti svoj performans “Ko je gladan?” u kome glumi Mariju Antoanetu.

Nakon predstavljanja programa festivala, uslediće mini-koncert domaće R&B zvezde Nikolije, a potom će se publici obratiti direktor festivala Predrag Azdejković, kao i francuski reditelj Entoni Hikling koji je specijalni gost manifestacije.

Zvanični program Merlinke otvoriće u 21:30 gruzijsko-švedski film “A onda smo plesali” reditelja Levana Akina. Ovo ostvarenje, koje je švedski kandidat za Oskara, bavi se temom ljubavi između dva gruzijska baletska igrača. Film je premijerno prikazan u maju na Kanskom filmskom festivalu i dobio je nekoliko nagrada na festivalima širom sveta. Na Merlinka festivalu imaće srpsku premijeru.

Ovogodišnji Merlinka festival će od 5. do 8. decembra prikazati 120 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, a specijalni fokus je na francuskoj kvir kinematografiji. Ova manifestacija se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda, a nastala je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.