fbpx

Spodobe i leševi, veštice i vampiri

U Galeriji RTS u četvrtak, 14. novembra u 19 časova, održaće se otvaranje izložbe u okviru ovogodišnjeg 50. Zlatnog pera Beograda (ULUPUDS) autora Ivice Stevanovića.

Naziv izložbe “Spodobe i leševi, veštice i vampiri” oslikava bogat i zanimljiv ilustratorski opus autora. Na njegovim radovima, kao u mimohodu promiče karneval iščašenih bića-kreatura, bolje rečeno monstruma, oblikovanih autorovom nepresušnom maštom i bravuroznim crtežom, gradeći jedan čudan svet gde spodobe, zmajevi, leševi i ko još zna kakve aveti i demoni nisu zli, već su više kao nevaljalo dete koje beži od noćne more realnosti.

Horor efekat provejava ilustracijama Ivice Stefanovića, kao deo jednog modernog eksperimenta, u okviru nedovoljno zastupljenog žanra u našoj umetnosti, grafičkog romana (ili pripovesti), čija su neka od osnovnih obeležja, strašno, mračno i kriminalno, upravo bliski sa modernim izrazom stripa.

Na otvaranju će govoriti profesor emeritus Čedomir Vasić, član Saveta za likovno stvaralaštvo RTS-a, Iva Leković (ULUPUDS), autor teksta u katalogu Predrag Stojanović i autor izložbe.

Izložba će biti otvorena do 1. decembra.