Šangaj u poseti DKSG

Sinoć je u punoj sali Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu održan program „Šangaj plovi“ posvećen kulturnoj saradnji grada Šangaja i Beograda.

Poseta delegacije grada Šangaja Beogradu nastavak je projekta „Jedan pojas, jedan put“ koji je predsednik NR Kine Si Đinping (Xi Jinping) započeo u junu ove godine.

U okviru posete Beogradu, gosti iz Šangaja obišli su programske prostore i kompleks Doma kulture „Studentski grad“ i prisustvovali programu u Velikoj sali. Delegaciju iz Kine predvodio je Jin Čen (Yin Chen) zamenik gradonačelnika Šangaja, kao i Li Mančang (Li Manchang) ambasador NR Kine. Programu su prisustvovali Sekretarka za kulturu grada Beograda Ivona Jevtić i Borko Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika.

Publici se na početku programa obratila Bojana Katalina v.d. direktora Doma kulture „Studentski grad“ koja je poželela dobrodošlicu gostima iz Kine i rekla da je program Prozor Šangaja okupio na stotine beogradskih studenata koji su naučili osnove kineskog jezika i da se u Biblioteci DKSG čuva se i daje na izdavanje specijalna zbirka knjiga čija je tema Kina sa različitih aspekata.

Prozor Šangaja je projekat u kome smo rado uzeli učešća i sada već punih sedam godina zajedno sa Društvom Daleki istok organizujemo različite kulturne i obrazovne aktivnosti. Među studentima vlada velika zainteresovanost za učenje kineskog jezika i neki od njih planove za svoju buduću karijeru vezuju za Kinu.

To potvrđuje da smo bili uspešni. Predsednik Društva Daleki Istok Goran Vasiljević i profesorka Marina Pop Cenić najzaslužniji su za uspeh ovog projekta, istakla je Katalina.

Zamenik gradonačelnika Šangaja Jin Čen je rekao da mu je drago da on otvara saradnju Šangaja i Beograda i da je, osim ekonomske i trgovinske saradnje veoma važan segment i razmena kulture dve zemlje. Višegodišnje prijateljstvo i ova razmena imaće višestruke namene u cilju boljeg sutra i Šangaja i Beograda rekao je Jin Čen.

Ambasador NR Kine u Beogradu Li Mančang je istakao da je Šangaj trenutno najrazvijeniji grad u Kini i da je kineski cilj prosperitet cele zemlje po ugledu na Šangaj. Stanovnici Šangaja su vredni i ozbiljni i imaju važnu misiju u Beogradu u cilju razvijanja što tešnje ekonomske saradnje rekao je ambasador na srpskom jeziku.

Goran Vasiljević, predsednik Društva Daleki Istok je izjavio kako je ovo jedan od najvažnijih događaja za društvo koje već godinama neguje tradiciju naroda i zemalja sa Dalekog Istoka.

Nakon zvaničnog otvaranja održan je koncert članova Muzičkog konzervatorijuma iz Šangaja koji je izvodio kinesku tradicionalnu muziku dok su studenti polaznici Škole kineskog jezika i kulture u okviru projekta Prozor Šangaja prikazali tradicionalne kineske plesove.