fbpx

Restaurisani klasici u Sali Makavejev

Jugoslovenska kinoteka obezbedila je za početak jesenje sezone dve nove, restaurisane verzije klasika svetske kinematografije “Medeja” Pjera Paola Pazolinija i “Orfej” Žana Koktoa.

U Sali Makavejev (u Uzun Mirkovoj ulici) upravo je završen veliki letnji ciklus “70 filmova za 70 godina” (od 1949. do 2019.), kojim je obeležen jubilej Kinoteke.

Redovni program u novom zdanju počinje 16. septembra projekcijom “Medeje”, snimljene pre tačno pola veka. Kontroverzni italijanski reditelj i scenarista Pjer Paolo Pazolini dao je svoje viđenje antičkog mita o Medeji, koji je ovekovečio Euripid u istoimenoj tragediji.

Kuriozitet je da je Pazolini za naslovnu rolu angažovao opersku divu Mariju Kalas. U ansamblu su bili Masimo Điroti, Loran Terzije, Đuzepe Đentile i drugi poznati glumci tog vremena. Uz uzbudljiv, surov, ali i poetski scenario o strasti, izdaji i osveti, kritika je isticala raskošni vizuelni aspekt filma, za koji je zaslužan snimatelj Enio Guarnieri.

Grčkim mitom bio je inspirisan i svestrani francuski autor Žan Kokto, čiji se film “Orfej” (1950) prikazuje 17. septembra. Ova fantazija, drama i romansa prati pesnika koji odlazi u podzemni svet u potrazi za svojom voljenom Euridikom.

Proslavljeni reditelj i scenarista, pesnik i dramaturg, slikar i esejista Žan Kokto definisao je rad na filmu kao kinematografsku poeziju. Prethodno je jedan od njegovih najuspešnijih pozorišnih komada bio upravo “Orfej” (1927), moderna obrada mita, koja Orfeja i Euridiku predstavlja kao nemirne savremene figure.

U filmu je naslovnu ulogu igrao slavni Žan Mare, a partnerka mu je bila Mari Dea.

Obe restaurisane kopije nabavljene su iz Francuske, u saradnji s distributerskom kućom “Unzero film”.

Publika u Jugoslovenskoj kinoteci imaće jedinstvenu priliku da ove klasike vidi na velikom platnu u originalnom sjaju, sa slikom i tonom kao u vreme njihovih premijera.

Obe projekcije su sa početkom u 20:00 časova.