fbpx
LookerWeekly.com magazin

Rančićeva kuća otvara vrata za posetioce i vikendom

Zbog velikog interesovanja za posete vikendom, Rančićeva kuća tokom juna meseca otvorena je za posetioce i obilaske sa stručnim vođenjem subotom i nedeljom.

Radno vreme Rančićeve kuće i rad sa posetiocima tokom juna meseca:

  • ponedeljak – četvrtak od 8 do 16 časova;
  • petkom od 8 do 18 časova;
  • subotom od 10 do 16 časova;
  • stručna vođenja vikendom: subota i nedelja od 10 do 12 časova; grupne posete se blagovremeno zakazuju.

Rančićeva kuća u Grockoj beleži više od dva veka trajanja i oko četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Ime je dobila po porodici Rančić kojoj je gotovo dva veka pripadala. Građena od materijala sa podneblja bez ijednog eksera, širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog neimarstva. Rančićeva kuća je stara varoška kuća kosovsko-moravskog stila s početka 19. veka. Svojim arhitektonskim, konstruktivnim i likovnim obeležjima, kao i kvalitetom i obradom materijala, predstavlja jednu od najvrednijih kuća ne samo na području Grocke, nego i beogradske okoline uopšte.

Rančićeva kuća raspolaže galerijskim prostorom i velikom baštom parkovskog tipa koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom (za forme u prostoru otporne na atmosferalije). Postoji mogućnost kupovine brošura o Grockoj, suvenira i razglednica Grocke.

Rančićeva kuća je, sem po lepoti narodnog neimarstva, poznata i po nekadašnjem Zavičajnom muzeju Grocka profesora dr Aleksandra Đ. Kostića (osnivača Instituta za histologiju i embriologiju) koji je u Rančićevoj kući otvoren 1982. godine. Muzej opštine Grocka je posedovao i izlagao zavidnu arheološku zbirku, a radio je do početka 90-tih godina prošlog veka.

Zbirka i postavka Legat dr Aleksandra Kostića opštine Grocka, upotpunjeni ličnim predmetima cenjenog naučnika, nakon više od dve decenije zaborava izloženi su 2018. u ljupkoj namenskoj galeriji u biblioteci “Ilija Garašanin” u Grockoj.

O Rančićevoj kući sa galerijom, kao i stalnoj postavci Legata dr Aleksandra Kostića, stara se Centar za kulturu Grocka.

Virtuelna tura Rančićevom kućom urađena je uz pomoć Matterport Pro2 3D, poslednje generacije hardvera namenjenog za snimanje 3D Virtuelnih tura, koji predstavlja zlatni standard kada je u pitanju profesionalno snimanje enterijera.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.