Prvi festival ’’Umetnost i ljudska prava’’ u Srbiji

DAH Teatar u saradnji sa partnerskim organizacijama realizuje prvi festival ’’Umetnost i ljudska prava’’ u Srbiji

Festival počinje 23. oktobra u UK Stari Grad performansom “Zemlja” Jadranke Anđelić, a zamišljen je kao platforma za pokretanje i predstavljanje ideja i koncepta koje u prvi plan stavljaju i povezuju umetnost i ljudska prava, zalažu se za poštovanje ljudskih prava i izgradnju mira u regionu kao i razvoj te ideje u Srbiji. 

Do 28. oktobra posetioci će moći da uživaju u programu festivala koji čine performansi, predstave, koncerti, umetničke instalacije, radionice, debate i susreti, razgovori umetnika, aktivista i publike, konferencija, kao i premijera predstave DAH Teatra o dečijim pravima „Za tvoje dobro“.

Već sutra publika može da pogleda u Kući ljudskih prava uživo i onlajn debatu  „Kako saradnja između umetnosti i različitih oblasti može doprineti pravednijem društvu?”

Učestvuju: Jelena Vasiljević (antropološkinja), Ivana Abramović (fizičarka), Radomir Lazović (aktivista), Igor Štiks (pisac), Saša Ilić (koreograf i pedagog)Moderira: Ivana Milenović Popović

U subotu od 17.00 onlajn Prezentacija festivala „Festivali van granica – stvaralački razgovori u Irskoj i Srbiji” 

Učestvuju: Meri Mojnihan (Irska), Dijana Milošević, Moderira: Jadranka Anđelić, a uveče od 20 časova i Performans/Video/Svedočenje„Trgovina ženama – umetnost, nasilje i realnost”, Sequência Filmes e Cênicas, Brazil

Učestvuju: Nevena Mitić i Eveline Kosta (Brazil) Moderira: Tanja Nikolić

U nedelju 25. oktobra  od 10h vas u UK Stari grad očekuje Radionica – Tanja Nikolić, Centar za devojke, potom na istom mestu i Instalacija „Kombi Art” – Luka Stojković, a od 16 časova onlajn Predstavljanje platforme IMPACT (Imagining Together Platform for Arts, Culture and Conflict Transformation) u okviru koje će nam se predstaviti i Sintija Koen (SAD), a od 20 časova i i koncert grupe “Kal”u Bistro La Vue.

U ponedeljak 26. oktobra od 10.00- 16.30 u Kući ljudskih prava ali i online možete pratiti konferenciju “Umetnost u izazovnim kontekstima iz ugla rodne ravnopravnosti” na kojojčestvuju: Iman Aoun (Palestina), Houp Azeda (Ruanda), Gabi Franger (Nemačka), Milena Dragićević Šešić (Srbija), Tijana Jakovljević Šević (Srbija), Slađana Petrović Varagić (Srbija), Staša Zajović (Srbija – video snimak), Milan Đurić (Srbija), Dragoslava Barzut (Srbija), Džil Grinhalš (Velika Britanija), Moderira: Dijana Mitrović Longinović

Istog dana od 17časova u Bezistanu se održava performans „Žensko groblje” – Centar za devojke, a od 19 časova Predstava „RAW PLAY – igra sa šest života” – ApsArtu CZKD nakon toga na istom mestu nastavljamo razgovor  na temu „Umetnost protiv nasilja” Učestvuju: Aleksandra Jelić, Ljubica Beljanski Ristić, Marko Oljača Moderira: Dijana Milošević

U okviru trajanja festivala do 28. okrobra će se predstaviti niz događaja koji su besplatni i otvoreni za sve, osim koncerta  u Zadužbini Ilije M.Kolarca. Donacije su dobrodošle, a sav prikupljeni novac će se donirati u Fond solidarnosti za najugroženije nezavisne umetnike.

Detaljnije o festivalu: https://dahteatarcentar.com/festival-umetnost-i-ljudska-prava/

Zbog ograničenog broja mesta, organizatori mole sve zainteresovane posetioce da potvrde svoje učešće putem mejla najmanje dan ranije na adresu office@dahteatarcentar.com.


Festival su podržali ambasada kraljevine Holandije u Beogradu, Fond za otvoreno društvo, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.