Petar S. Apst 4

Prolećna izložba u Galeriji Haos

Analiza Petra Sibinovića u Galeriji Haos

Izložbu Petra Sibinovića otvara istoričarka umetnosti Olivera Vukotić u utorak, 22. marta u 20h i izložba će trajati do 15. aprila. Umetnik spada u generaciju mlađih stvaralaca sa već zapaženim rezultatima i prisustvom kako na grupnim tako i na samostalnim izlaganjima.

Pored toga,  učesnik je velikog broja radionica i umetničkih kolonija, autor je, koautor ili saradnik na brojnim projektima. U javnom prostoru je izvedeno 10 njegovih skulptorskih dela.

Vajar  po obrazovanju, neprestano je ispitivao mogućnosti crteža, analizirao proces nastajanja i neretko davao prednost samoj akciji, principima spontaniteta i prirodnih dešavanja, u odnosu na ishod.

Prirodni fenomeni su neodvojivi deo njegovog izraza. On ih prati, zaustavlja, artikuliše i odabira fleksibilne, uzbudljive  i sugestivne forme koje nam kroz svoje intervencije na papiru nudi kao svojevrsne mikrokosmose, segmente neke veće celine ili delove beskraja.

Ovi apstraktni crteži, bolje reći – radovi na papiru, rađeni kombinovanim tehnikama, predstavljaju i svojevrsni umetnikom eksperiment, neminovni spoj prirode, zapravo nauke i umetnosti.

U predgovoru za katalog ove postavke Ana Kršljanin, između ostaloga, zapaža: Serija predstavljenih crteža „Analiza“, Petra Sibinovića, ne nosi osnovnu karakteristiku po kojoj prepoznajemo i deklarišemo ovu vrstu likovnog izraza –  ne poseduju klasičnu linearnost. Kako ga najviše okupira stvaralački proces koji nudi neograničenost, on u svom likovnom izrazu teži različitosti i mnoštvu, vešto koristeći mogućnosti upotrebljenih materijala i zadatih uslova ne zadržavajući se na elementarnoj osobini, već probija njene granice i kreira serije radova koje su vizuelnim impulsom bliže slici i grafici…

Njegovo kreativno biće nije opterećeno redosledima i striktnim pravilima, ono je slobodno u polju svog delovanja. Kako ga interesuje sam proces nastanka, prepušta se eksperimentalnom metodu u pogledu materijala i boja, koji ga istovremeno uči, ali mu otvara nove mogućnosti i unapređuje kvalitet i brzinu rada. Još jedna od ključnih karakteristika predstavljenih radova je utisak nerukotvorenosti ili pak odsustva autora…

Svakako, on je i više nego prisutan u ovim stvaralačkim postupcima, ali umesto sopstva i ega ustupa mesto slučaju… Karakteriše ga potpuna idejna i materijalna raznovrsnost, snažno nadahnuta emocijom i neutolnom željom kreatora za produkcijom koja pruža jedinstvenu duhovnu ispunjenost i zadovoljstvo.

Petar Sibinović je rođen 25. 05. 1986. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer vajarstvo, u klasi profesora Veljka Lalića 2010. Član je ULUS-a od 2015, Umetničkog udruženja Dimenzija od 2016. i udruženja “Funnel” iz Bukurešta od 2017. godine. Doktorirao je 2018. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, mentor dr Radoš Antonijević. Godine 2019. dobija status samostalnog umetnika, a 2021. status docenta na Fakultetu za umetnost i dizajn. Od 2008. do sada dobio je više nagrada (11) za skulpturu i crtež.

Samostalno izlaže od 2010. i do sada je imao 19 svojih predstavljanja. Grupno izlaže od 2007. i do sada je imao 57 raznih prezentacija u zemlji i inostranstvu.