Projekcija i razgovor o filmu “DRAGAN WENDE – WEST BERLIN“

Četvrtak, 18. novembar u 20h, Dom omladine Beograda, Amerikana

Gost: Dragan von Petrović, reditelj i montažer

Moderator: Jovana Nikolić, producentkinja

Film Dragan Wende – West Berlin je dokumentarni istorijski spektakl, sa elementima sitkoma, o paralelnom padu jednog zida i jednog čoveka. Dragan Wende je nekada radio u najprestižnijim noćnim klubovima Zapadnog Berlina, u koje su dolazili David Bowie, Romy Haag, Klaus Kinski, Horst Buchholz, a danas radi na vratima najjeftinijeg bordela u Berlinu.

Projekcija se održava u okviru programa DOK CINEMA DOB u čijem fokusu su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Tokom večeri posvećenoj dokumentarcu Dragan Wende – West Berlin moderator će biti Jovana Nikolić, producent dokumentarnih filmova „Pogrebnik“, „Kavijar Konekšn“ i „Nacionalni park“.

Gost je  Dragan von Petrović, jedan od reditelja dokumentarnog filma Dragan Wende – West Berlin, prikazanog, između ostalog, na festivalima Hot Docs, DOK Leipzig, Achtung Berlin, i nagrađenog na festivalima u Italiji, Nemačkoj, Portugaliji, Meksiku i Srbiji. Pored toga, radi kao gostujući predavač, moderator panela i konsultant montaže na dokumentarnim i igranim filmovima. Jedan je od osnivača i član Udruženja dokumentarista Srbije, DOKSRBIJA.

Kada se mladi snimatelj Vuk preseli u Berlin, pred njegovom kamerom otkriva se tragikomični svet Jugo-emigranata, propalih milionera, ostarelih plejboja, prostitutki i bivših kriminalaca, okupljenih oko njegovog harizmatičnog i ekscentričnog teče Dragana, koji se svakog dana, uz pomoć alkohola, sa nostalgijom priseća svoje prošlosti i vremena slavnog Berlinskog zida. Film je premijerno prikazan na 19. kanadskom međunarodnom festivalu dokumentarnih filmova, Hot Docs, najvećem festivalu dokumentarnih filmova u Severnoj Americi. Na internacionalnim projekcijama koje su usledile više puta je poneo nagradu za najbolji film festivala i nagradu publike (Trieste FF, Max Ophüls Preis, Mexico IFF, FEST – New Directors). Nominovan je za najbolji nemački dokumentarni film godine.

Ulaz je slobodan.