fbpx

PREMINUO BORIVOJE BORA KANDIĆ

(Mostar, 31. maj 1961  – Beograd, 8. decembar  2020)

Borivoje Kandić u predstavi Valjevska bolnica (prvi sa leve strane), arhiva JDP-a

Sinoć je u Beogradu preminuo Borivoje Bora Kandić, poznat po ulozi mladog Vuka Karadžića u TV seriji Vuk Karadžić, reditelja Đorđa Kadijevića (1987).

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta bio je u periodu od 1986. do 1997. godine ali je i pre toga ostvario nekoliko uloga u JDP-u: 

Kolubarska bitka Dobrice Ćosića u režiji Arsenija Jovanovića,  Zli dusi F. M. Dostojevskog u režiji Steve Žigona,  Mali princ Antoana de Sent Egziperija u režiji Karlosa Medine i Lova Džoa Ortona u režiji Nenada Ilića. Igrao je u predstavama: Rodoljupci Jovana Sterije Popovića u režiji Dejana Mijača, Dom Bergmanovih Nenada Prokića u režiji Nevenke Janać, Seobe Miloša Crnjanskog u režiji Vide Ognjenović, Gospođa Kolontaj Agnete Plejel u režiji Ivane Vujić, Ruženje naroda u dva dela Slobodana Selenića u režiji Dejana Mijača, Šta to Kabuš pogrešno radi Maksa Friša u režiji Olge Savić, Valjevska bolnica Dobrice Ćosića u režiji Dejana Mijača, Žak ili Pokornost Ežena Joneska u režiji Nikite Milivojevića, Sumnjivo lice Branislava Nušića u režiji Nikole Simića, Mario i mađioničar Tomasa Mana u režiji Nikite Milivojevića, Ne očajavajte nikad Branislava Nušića u režiji Miroslava Belovića, Vesele žene vindzorske Vilijama Šekspira u režiji Branka Pleše i Tergovci Emanuela Kozačinskog u režiji Vide Ognjenović. 

Igrao je i na drugim pozorišnim scenama (Banditska balada, SNP Novi Sad, Srpska drama, Zvezdara teatar), u televizijskim serijama (Kraj dinastije ObrenovićSrećni ljudiMali kućni grafitiSeljaciGreh njene majke) i filmovima. 

More Stories
Foto: Tijana Janković-Jevrić (Miss Stills Photography) - All rights reserved / Sva prava zadržana.
Kustos mode Stefan Žarić: „Sloboda ispoljavanja i kritika, i jednih i drugih ideja“