prewiev carobna frula

Premijera opere za malu i veliku decu ČAROBNA FRULA

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u petak, 11. oktobra 2019. godine u 20:00 časova održati premijeru opere za malu i veliku decu – ČAROBNA FRULA, V.A. Mocarta, u režiji Vladimira Lazića. Repriza će se održati u nedelju, 13. oktobra u 12:00 časova.

U predstavi igraju: Marko Gvero, Grigorije Jakišić, Bojana Đurašković, Dragana Vasić, Jovan Popović, Goran Popović, Matija Ristić, Gala Šalipur, Aleksandra Pejić, Teodora Marčeta, Danka Sekulović, Tamara Belošević, Aleksandra Belošević, Biljana Mihajlović, Ivana Todorović i Tijana Upčev.

 

Na osnovu pisanih izvora, na “ ČAROBNU FRULU “ je uticala filozofija epohe prosvetiteljstva i delo je nastalo kao „apologija prosvećenog apsolutizma“ u koja su udenuta značenja iz oblasti okultnih, alhemijskih i masonskih obeležja. No, sama priča kao bajka nudi podtekst koji u osnovi ima borbu dobra i zla. I to je bila polazna osnova u našoj postavci.
Svrha naše adaptacije nije bila promena priče i idejnog konteksta , već pokušaj da se odupremo, šta god to značilo, agresivnoj najezdi neke nove “ kulture i vaspitanja“ dece koja sa mukom mogu da raspoznaju osnovne vrline odrastanja. Vladimir Lazić, reditelj

Stvarajući i gradeći slike o svetu koji nas okružuje , “ ČAROBNU FRULU “ smo shvatili kao malo utočište za maštarije o izazovima surovog vremena, u kome je potraga za vrlinama “put kojim ređe ide“. Mora se osetiti i proživeti niz izazova da bi se pružila ruka za dobrim i pravednim krajem.