fbpx

OD VINČE DO GRATINIRANIH PALAČINKI SA SOFIJOM LOREN

Centar za kulturu Grocka – YouTube kanal i FB u ponedeljak, 3. maj u 20 sati

Jugoslavija je tada bila jedina komunistička zemlja koju su posetili američki astronauti, ali i jedina država u kojoj su na svojoj svetskoj turneji ostali dva dana.

Bio je ovo jedan od najlepših pogleda bivše Jugoslavije, verovali ili ne, ali i jedan od “top ten na svetu” (kako su ga “krstili” belosvetski novinari tih 60-ih godina prošlog veka)…

O arheološkim, istorijskim, kulturološkim, geopolitičkim, ali i gastronomskim tajnama Čarobnog brega beogradskog, tj. beogradske Kalifornije, od drevne Vinče do gratiniranih palačinki sa Sofijom Loren, pripoveda novi online-divan „Beograd za početnike” u prazničnoj epizodi.

Gosti divana:

  • dr Miroslav Kočić, arheolog
  • Zorica Atić, istoričarka umetnosti, direktorka Centra za kulturu Grocka,
  • i gosti iznenađenja – neobično „obični“ Beograđani
  • Domaćica divana: Smiljana Popov, autorka naučno-popularnog TV serijala „Beograd za početnike“

Jugoslovenska i beogradska Kalifornija gde je Tito dovodio Sofiju Loren na gratinirane palačinke, baš kao i mnoge državnike i svetske moćnike, gleda na reku Dunav kako vijuga ka Smederevu, obuhvata pogledom pitome rečne ade, rodni Banat i moćne Karpate, ali i Agino brdo, zaštićeni arheološki lokalitet i kulturno dobro.

Agino brdo, sa kog tako moćno „puca“ pogled, u svojoj utrobi krije brojne i uzbudljive ostatke prve evropske civilizacije – vinčanske kulture, a zatim i slojeve koji govore o narodima, osvajačima i velikim imperijama koji su ovu plodnu zemlju zaposedali, divili se ovom čudesnom pogledu, i za sobom ostavljali brojne tragove.

Na ovom Čarobnom bregu beogradskom, priča kaže, čuveni srpski fizičar i hemičar, Pavle Savić, prvi upravnik Instituta za nuklearne nauke u Vinči, izmerio je idealno magnetno polje koje ima blagotvoran efekat na zdravlje. Koliko je ovo mesto bilo svedok važne i intrigantne istorije, svedoči i pronađena gluva soba 90-ih godina prošlog veka…

Organizatori: Centar za kulturu Grocka i „Beograd za početnike”

Tehnička platforma: “OCOLO” studio za digitalne tehnologije

Podrška: Opština Grocka

More Stories
LinkedIn na Androidu