Novi srpski dokumentarni film na Beldocs 2018

Predstojeće izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, biće otvoreno 7. maja u 19.30 sati u Velikoj dvorani Sava centra, premijerama čak dva nova domaća dokumentarna filma – “Slatko od Ništa” Borisa Mitića i “Poslednja avantura Kaktus Bate” Đorđa Markovića, a zatvoreno filmom “Okupirani bioskop” Senke Domanović. Time Beldocs želi da sugeriše i ukaže na uspon srpskih dokumentarista, koji se i ove godine takmiče u svojoj kategoriji za festivalska priznanja. Za sve ove godine postojanja, Beldocs je uložio mnogo truda da se kompeticijom poboljša i kvalitet i da se domaća dokumentaristika približi svetskim standardima. Navedeni filmovi upravo su primer tog truda i rada.

Prestavljamo vam filmove koji će se takmičiti za nagrade u okviru Srpskog takmičarskog programa:
·      Vodič  kroz crnu rupu, Zlatko Pranjić, Aleksandar Nikolić, Srbija, BH, UK, 2017, 74 min
·      4 godine u 10 minuta, Mladen Kovačević, Srbija,  2018, 63 min
·      Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa Morave, Tanja Brzaković, Srbija,  72 min
·      Poslednja avantura Kaktus Bate, Đorđe Marković, Srbija 2018, 65 min
·      Okupirani bioskop, Senka Domanović, 2018, 100 min
·      Kada dođu svinje, Biljana Tutorov, Srbija 2017, 72 min
·      Slatko od Ništa, Boris Mitić, Srbija 2017, 78 min
·      Čarobnjak iz Mutnja, Branko Lazić, Srbija,  BH, 2017  56 min

Filmovi domaćih autora boriće se za tri nagrade: Najbolji film, najbolja kamera i najbolja montaža, a nagrade je obezbedio Filmski centar Srbije. Članovi žirija su:
Stefan Malešević, reditelj
Agnes Wildenstien, Doc Lisboa
Nenad Puhovski, direktor ZagrebDox

Festival Beldocs je tokom minule decenije postao najvoljeniji prolećni festival dokumentarnog filma koji okuplja najbolja ostvarenja savremene dokumentaristike. Većina značajnih naslova savremene dokumentaristike doživela je svoje premijere upravo na Beldocsu. I ove godine biće organizovan market dokumentarnih filmova, po drugi put podržan od strane Evropske Unije, kroz program– Kreativna Evropa, potprogram Mediji.

I ove godine, Beldocs nastavlja da kvalitetnim i premijernim programom izgrađuje i edukuje svoju publiku, nudeći sem domaće i međunarodnu selekciju, kao i brojne prateće programe.

Ovogodišnje 11. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs domaćoj publici predstaviće čak 98 filmova u 14 programa, u 11 bioskopih sala sa više od 100 gostiju i bogatim programom namenjenim filmskim profesionalcima. Beldocs festival biće održan od 7-14. maja u u sledećim dvoranama: Sava centar, Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda, Dom sindikata, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Muzej savremene umetnosti Beograda, bioskop Fontana, Centar za kulturu ”Vlada Divljan”, Cineplexx Ušće iArt bioskop Kolarac.

Filmski centar Srbije obezbedio je nagrade za najbolje filmove na predstojećem Beldocs festivalu, kao i podršku u iznosu od 2.000EUR za podršku pobedniku konkursa Beldocs in Progress, za domaći film u fazi razvoja.

Beldocs festival su podržali: Evropska unija kroz program Kreativana Evropa MEDIA, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, ambasade Švajcarske, Holandije, Brazila, Izraela, Portugala, Austrijski kulturni forum, Gete Institut Beograd, Italijanski kulturni centar, MEDIA desk Srbija i Al Jazeera Balkan.