Noć muzeja i 50. Radost Evrope

U okviru Dečje ture manifestacije Noć muzeja, u Dečjem kulturnom centru Beograd koji otvara vrata svoje Galerije (Takovska 8) u subotu 18. maja od 16.00 do 21.00 jer organizuje izložbu „Put u središte sreće – 50. Radost Evrope”i radionicu za najmlađe „Dizajniraj svoju poštansku marku”.

Uz stručno vođenje najmlađa, ali i odrasla publika, imaće priliku da se upozna sa manifestacijom i otkrije koje su poštanske marke nastale prema radovima sa likovnog konkursa „Radost Evrope”, kao i kako je slika o najlepšem licu Beograda obišla svet.

Dok se odrasli budu prisećali svog detinjstva i raskošnih programa koje su mogli da dožive u Domu pionira, mališani će kroz interaktivnu radionicu „Dizajniraj svoju poštansku marku” od 16.30 do 18.30 otkriti kako je igrala i kojim bojama se šarenila „Radost Evrope” svih ovih godina i kako su se dopisivali nekadašnji učesnici manifestacije.

Kroz izložbu fotografija, dokumenata, poštanskih marki, novinskih isečaka iz arhive Dečjeg kulturnog centra Beograd, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa različitim bogatim segmentima manifestacije „Radost Evrope”, koja ove godine proslavlja pola veka svog postojanja. 

Fotografije autora Branka Jovanovića, koji već godinama prati manifestaciju Radost Evrope

Gotovo pola veka deca sklapaju prijateljstva, upijaju beogradsku lakoću postojanja i autentičnu porodičnu gostoljubivost svojih domaćina. Deca Evrope su ušla u domove svojih vršnjaka, uneli su u njih svoj smeh, svoje male tajne, a poneli sa sobom seme dugogodišnjeg prijateljstva i sećanja na ljude koji su tih dana bili njihova porodica.

50. Radost Evrope će se održati tradicionalno od 2. do 5. oktobra čime se ujedno obeležava i Dečja nedelja.