fbpx

NASTAVIMO IZ POČETKA: Nova sezona Bitef teatra

Premijerom predstave Gradovi kojih više nema, jedne od najpoznatijih svetskih koreografkinja Konstance Makras, 1. oktobra je započela sezona 2019/20 Bitef teatra pod sloganom Nastavimo iz početka.

U okviru strategije Bitefa koja podrazumeva čvršće povezivanje programa festivala sa teatrom, u sezoni 2019/20 Bitef teatar započinje sa novim konceptom. Radi se o naporima da se napravi organska veza između svakog izdanja festivala i pozorišne sezone koja mu sledi. U ovakvoj postavci, sezone Bitef teatra bi predstavljale reakciju na festivalska izdanja, ulazile u dijalog sa njim i bile neka vrsta njegove „produžene ruke” tokom godine, čime se nadamo da bi se u potpunosti ostvarilo ono što je Bitef teatru namenila Mira Trailović pre trideset godina.

GRADOVI KOJIH VIŠE NEMA: 29.NOVEMBAR

Predstava Gradovi kojih više nemaje na repertoaru Bitef teatra 29. novembra sa početkom u 20 časova i bavi se istraživanjem umestnosti sećanja, u kojoj se sećanja naročito čvrsto vezuju za fizičke lokacije, prostorije i arhitekturu. U predstavi kao izvođači učestvuju glumica Marija Bergam, kao i igrači Bitef dens kompanijeAna Ignjatović Zagorac, Branko Mitrović, Tamara Pjević, Miona Petrović, Jakša Filipovac, Nataša Gvozdenović, Nikola Živković i Una Vujošević. Za novembarsko izvođenje predstave obezbeđeni su titlovi na engleskom jeziku.

 FILOZOFSKI TEATAR – 30. NOVEMBAR

Nakon uspešnog Filozofskog teatra na Bitef festivalu gde je gost bio nemački pisac Norman Oler, u novoj sezoni Bitef teatra, 30. novembra,  ugostićemo italijansku novinarku Stefaniju Maurici. Razgovor sa njom će voditi Srećko Horvat, a fokus će biti na slobodi medija, značaju istraživačkog novinarstva i interesima koji često iza toga stoje, zaštiti uzbunjivača i slučaju Džulijana Asanža kojim se Stefanija bavi već godinama.

Pored toga publika će imati priliku da vidi i učestvuje u izložbi “Mi smo milioni” #WeAreMillions koju je pokrenula Courage Fondacija, masovnoj globalnoj foto-kampanji za pružanje podrške Džulijanu Asanžu u borbi protiv izručenja u Sjedinjene Države, gde bi se suočio sa optužnicom bez presedana.

Stefanija Maurici je istraživačka novinarka koja redovno piše za italijanski dnevni list La Republika. Radila je na objavama svih tajnih dokumenata koje je obelodanio Vikiliks i sarađivala sa Glenom Grinvaldom na otkrivanju Snoudenovih fajlova o Italiji. Intervjuisala je Abdula Kadira Kana, oca pakistanske atomske bombe, otkrila sporazum o plaćanju odštete između vlade SAD-a i porodice italijanskog humanitarnog radnika Đovanija lo Porta, koji je ubijen u napadu američkog drona, a istraživala je i loše uslove rada pakistanskih radnika u najvećoj italijanskoj fabrici odeće u Karačiju. Pokrenula je FOIA (zakon o slobodnom pristupu informacija) parnicu da odbrani pravo medija da pristupi svim dokumentima vezanim za slučaj Džulijana Asanža i Vikiliksa. Autorka je dve knjige: Dosije Vikiliks. Italijanske tajne i Jedna bomba, deset priča, od kojih je druga prevedena na japanski jezik.

U TOKU SU PROBE PREDSTAVE LEPA BRENA PROJECT:  PREMIJERA 18. DECEMBAR

U Bitef teatru su započele probe za drugu premijeru sezone, Lepa Brena Project.  Autorski tandem  Olga Dimitrijević i Vladimir Aleksić kroz najveći šoubiznis simbol Jugoslavije, suštinski priča o složenosti i unutrašnjim kontradikcijama poslednje četiri decenije ovih prostora, o njegovim društveno-političkim transformacijama, ponosu i bolu, o razočarenjima i nadi, ali i pokušajima stvaranja novih utopija. Pet verzija Lepe Bene na sceni tumači pet glumaca (Jasna Đuričić, Jovana Gavrilović, Tamara Krcunović, Jelena Ilić i Ivan Marković), za koje monologe pišu etablirani pisci mlađe generacije sa područja bivše zemlje (Maja Pelević, Tanja Šljivar, Olga Dimitrijević, Slobodan Obradović i Vedrana Klepica), a predstava uključuje i publiku koja će sa glumcima učestvovati u kreiranju koreografija na sceni i kolektivnom pevanju Breninih pesama. Premijera predstave je zakazana za 18. decembar, reprize 20, 21, 22. decembar.

POPUST ZA ONLAJN KUPOVINU KARATA

Od ove sezone, ulaznice za predstave Bitef teatra je moguće nabaviti elektronskim putem. Od 5. novembra 2019. godine, za svaku onlajn kupovinu karata obezbeđen je popust od 30%.

More Stories
Najskuplji led na svetu