fbpx

Mlada umetnica Nadežda Kirćanski u Galeriji Haos

Mlada umetnica Nadežda Kirćanski, koja je pohvaljena na poslednjem žiriranju Nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković, dobila je neplanirano šansu da se samostalno predstavi u prostoru Galerije Haos sa svojim najrecentnijim radovima, serijom crteža rađenih, olovkom, tušem, akvarelom i pastelom. Izložbu otvara muzika po izboru same umetnice, u utorak, 26. novrembra u 20 sati.

Nadežda Kirćanski (1992, Zrenjanin) je vizuelna umetnica. Osnovne i master studije završila je 2017. godine na Fakultetu likovnih umetnosti, na Odseku za vajarstvo. Trenutno je na doktorskim umetničkim studijama na istom fakultetu. Njena umetnička praksa angažuje širok raspon medija uključujući crtež, objekte i site-sensitive prostorne instalacije. Jedan od ključnih fokusa u njenom radu je sudar socio-političkih realnosti i savremenog jezika mladih, čijom se analizom filtrira skriveni emotivni, fizički i intelektualni rad. Dobitnica je Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za mlade savremene umetnike.

U tekstu za ovu izložbu, naslovljenom Višak značenja, istoričarka umetnosti  Margita Nikolić, između ostaloga kaže: ” Nadeždini crteži nisu optimistično moderni, revolucionarno avangardni, niti subverzivno konceptualni, oni su samodovoljni, sigurno odvojeni od težine grešaka prošlosti i neizvesnog potencijala budućnosti. Upravo ovi, prevashodno intimni radovi Nadežde Kirćanski, beleške su jedne opšte, generacijske atmosfere (kontaminirane online iskustvom)…Takva je Nadeždina umetnost koja nepretencioznim stilom vizuelno prezentuje savremenu dihotomiju viška značenja i manjka prostora za ekspresiju istog.

U Nadeždine radove je često inkorporiran tekst metaforičkog značenja, katkad s ironičnim prizvukom, i to još dodatno stvara utisak  neizostavno angažovanog odnosa mladih u dijalogu sa svakosnevicom i okruženjem u kojem žive i stvaraju.

“Za kraj bih se usudila i predložila da ovaj ‘novi’ vid diskursa i emocija, koje nam autorka izložbe za sada samo predočava, prihvatimo u skladu sa njima organskim habitatom – online prostorom – i tome prilagodimo novo Umeće Življenja” – dodaje autorka teksta. 

More Stories
Vašarski mađioničar i kao englesko izdanje