BOL 2

MESEC NEZAVISNE SCENE U BITEF TEATRU

foto: iz predstave Bol

Na pragu treće sezone ustanovljenog programa Mesec nezavisne scene u Bitef teatru, koji se i ove sezone događa u mesecima januaru i februaru,  sa zadovoljstvom konstatujemo da veliko interesovanje nezavisnih autora i trupa za ovaj repertoarski konkurs, potvrđuje njegovu neophodnost i doprinosi kvalitetu nezavisnog pozorišnog stvaralaštva u regionu.

Bitef teatar, servisno pozorište bez ansambla, shvata ovaj program kao priliku za emancipaciju i inicijaciju mladih i duhom mladih autora i autorki, koji praveći iskorak u odnosu na klasične pozorišne forme, donose dah eksperimenta, tragalaštva i mašte – preko potrebne za razvoj različnih žanrovskih formi. Bitef teatar ovim autorima omogućava prostor za probe, izvođenje, tehničku i marketinšku podršku svake vrste a često pomaže i materijalno ove produkcije.

Verujemo da je to naša statutaturna obaveza, legitimno formulisana i željom naše osnivačice, velike Mire Trailović – da Bitef teatar bude mesto razvoja i gajenja najrazličitijih pozorišnih izraza, kreiranju meta žanrova kombinovanjem različitih alatki i veština, kombinovanjem pozorišnih, plesnih, operskih, muzičkih, akrobatskih i video formi. Da je sluh Bitef teatra za inicijaciju ovakvih autorskih pregnuća istančan dokazuje i internacionalni život mnogih produkcija, autora i trupa, koji su svoja prva umetnička predstavljanja doživeli upravo na sceni Bitef teatra uz bezrezervnu podršku našeg Bitef tima.

U prvoj nedelji MESECA NEZAVISNE SCENE u Bitef teatru  u prilici smo da vidimo  žanrovski različite predstave, koje potvrđuju novu teatarsku formu, kao mogućnost tragalačkog eksperimenta, u odnosu na ustoličene I potvrđeno klasične teatarske pristupe. Zajednička im je hrabrost, zagledanost u probleme i duh turbulentnog vremena koje živimo, kao I iznalaženje jake empatije za ljudsko i duševno i zagledanost u kolektivne i intimne lomove savremenog čoveka. One daju nadu da pozorište ostaje živa društvena igračka, prekopotrebna za tumačenje mogućih strategija analize i katarzične sinteze bitstva u nametnutim zadatostima vremena. 

22, januar u 20h, BOL

23, januar u 20h,TRI ŽENE

25. januar u 20h, BODY CONFESSIONS