fbpx
LookerWeekly.com magazin

Meksikanci prave kožu od kaktusa!

Na plantaži “Desserto” gaje kaktus za proizvodnju vegan-kože

Za kaktuse kažu da su biljke skromnih zahteva i da kada jednom kupite ili dobijete kaktus, uvlači se pod kožu sa svim iglicama. Pored dekoracije u domu, kaktus će po svoj prilici imati još jednu zanimljivu i korisnu namenu. Da li biste se iznenadili kada bismo vam rekli, da je od kaktusa kreiran materijal čije su karakteristike identične pravoj koži?

Modna industrija dobija novi materijal, koji je identičan pravoj koži a ujedno je jeftin za proizvodnju: koža od kaktusa. Na jednoj meksičkoj plantaži, kreatori Adrian Lopez Velarde i Marte Cazarez su došli na ideju da od kaktusa proizvedu tekstil i na taj način spasu životinjski svet. 

Svima je poznato da je kaktus veoma izdržljiva biljka i da može da opstane na najnepristupačnijim mestima na planeti. Dovoljna je i slaba kišica pa će kaktus da raste sam, tako da ako gledate i sa ekonomične strane, ušede su velike jer se ne rasipa voda u već ionako sušnim predelima.  

Kako se koristi i pravi koža od kaktusa?

Potrebno je da se iseku samo stariji listovi kaktusa, koji će inače opet narasti za nekih sedam meseci. Oni se potom očiste i samelju u posebnoj mašini u suše se na suncu tri dana. Nakon toga se smesa pomeša sa netoksičnim materijalima i može da se oblikuje u bilo koji oblik ili boju. Jedan kaktus je dovoljan da se napravi na stotine kvadratnih  metara tekstila. Ono što kaktus čini identičnim pravoj koži jeste sama površina biljke koja na dodir deluje poput životinjske kože. Koža od kaktusa je sto posto biorazgradiva, tako da nikako ne ostavlja štetni uticaj na prirodu oko sebe.

Ono što je još bitnije, korišćenjem kože od kaktusa bi se izbegla i zloupotreba mnogobrojnih životinja. Ova vegan-koža od kaktusa može da potraje i do deset godina a proizvodi od njih su fenomenalni!

Malo je reći da smo oduševljeni idejom, kako se vama dopada?

Dragana Beleuca

Dragana Beleuca rođena je 1983. godine u Beogradu. Novinarstvo i pozorišnu produkciju diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti. Ljubitelj je pisane reči, voli da čita kratke priče, fantastiku i horor. Radila je kao novinar-saradnik u ženskom magazinu Cosmopolitan.

Dragana se bavi pisanjem o očekivanjima današnje omladine, žestokim ljubavnim odnosima, seksu, putovanjima. Živi i radi (piše) u Beogradu.

Imate komentar?

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.