Mamu mu jebem ko je prvi počeo foto Nenad Petrović 5

Mamu mu jebem ko je prvi počeo

Premijera predstave Mamu mu jebem ko je prvi počeo, Dejana Dukovskog, u režiji Slobodana Unkovskog, biće održana u ponedeljak 27. januara u 21.00 na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U predstavi igraju Miki Manojlović, Branislav Lečić, Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Jovana Belović, Peđa Marjanović, Ana Rudakijević, Miloš Lazić, Miloš Lučić i Nina Perišić. Dramaturg je Jelena Mijović, scenografi su Branko Pavić i Dejan Miljković, kostimograf је Lana Cvijanović a kompozitor Vladimir Pejković.

Reprize su 4, 6, 7. i 19. februara.

 Najizvođeniji makedonski dramski pisac evropske reputacije Dejan Dukovski, o predstavi kaže:

“Nije ovo tekst o ratu. Tekst je o raspadu mojih ličnih vrednosti… Odgovor na pitanja na koja nisam tada mogao da odgovorim, zatražio sam u pozorištu. Izmutirao sam moje pozorišno pamćenje ili pokušao da pronađem pozoršni omaž za moju generaciju mutanata rođenih u razočaranju, očaju, neznanju, izgubljenih korena i kulture… Pitao sam Beketa o smislu. Setio sam se bezbrižne radosti iz komedije del arte.

Pretpostavio sam u jednom književnom dramskom hronotopu, da je mladi princ Hamlet mogao da sretne lucidnog Fausta, onog od krvi i mesa, opsenara i astrologa, sklonog čak i prema nekromantiji…

U renesansnom otvorenom Vitenbergu, gde Hamlet dolazi da studira daleko od zatvorenog i režimskog Elsinora, on je mogao da nauči da sumnja. Da čuje svoju buduću dramu. Da izgubi svoju nevinu veru. Pokušao sam da dam neku nadu tužnim Čehovljevim Lopahinu i Varji… Ričarda i Ledi Anu pitao o časti, Vedekindovu Lulu o ljubavi, a o grehu De Sada…  Prilično ličan izbor napetih dramskih situacija, glavno oko seksa i nasilja ili ljubavi i rata… Nije ni važno. Niko to ne mora ni da zna.
Nisam našao odgovor, ali eto, napisao sam ovaj tekst.

Odgovor ne znam ni danas. U tom smislu, verujem da je tekst isto tako aktuelan sada kao i tada.”