Lejla Silmani

Lejla Slimani u novoj knjizi opisuje brak između Francuskinje i Marokanca

Lejla Slimani u Izdavačkoj kući Booka

Izdavačka kuća Booka početkom marta objavila je „Zemlju drugih“ Lejle Slimani, impresivnu porodičnu sagu smeštenu u Maroko sredinom prošlog veka uoči rata za nezavisnost.

Lejla Slimani se u „Zemlji drugih“, prvoj knjizi iz planirane trilogije, oslanja na inspirativnu priču svoje porodice. Deset godina koje roman pokriva su godine sve većih tenzija koje će dovesti do nezavisnosti Maroka 1956. godine.

Roman opisuje brak između Francuskinje Matilde i Marokanca Amina koji koji se u Drugom svetskom ratu borio u francuskoj vojsci. Posle rata par se naseljava u Maroku i Matilda se bori s nepoverenjem koje izaziva kao strankinja, pokušavajući da odgaji dvoje dece u svetu čija pravila ne razume.

Slimani ogoljeno prikazuje žensko iskustvo rata, podređenost opravdavanu tradicijom i pokušaje pobune protiv nje. Kompleksna priča koja otvara pitanje identiteta i pripadnosti, govori i o često suprotstavljenoj odanosti porodici i zemlji.

Kako Gardijan (The Guardian) navodi, Slimani „demonstrira svoju magiju na istoriji vlastite porodice, s instinktom za detalje koji izazivaju najjači šok“. Njujork tajms buk rivju (The New York Times Book Review) ističe da „roman ogoljava intimno i razdiruće žensko iskustvo rata i trauma izazvanih njime“ i da je „Matildino putovanje u zemlju drugih obred prolaska kroz jezik, majčinstvo i rat, a Slimani majstorski beleži sve te nijanse.“

Salman Ruždi je za „Zemlju drugih“ rekao da je u pitanju „izuzetan, snažan roman proslavljene autorke“ u kojem se „lični i društveni život i svakodnevica živahno prostiru na ovim stranicama, a mi duboko saosećamo s porodicom u središtu istorijskog sukoba“.

Lejla Slimani (1981), književnica, novinarka i zagovornica ženskih i ljudskih prava, rođena je u Rabatu, od oca Marokanca i majke francusko-alžirskog porekla. Nakon srednje škole dolazi u Pariz, gde je diplomirala na pariskom Institutu za političke studije. Okušala se kao glumica, ali se 2008. ipak opredeljuje za novinarstvo i počinje da piše za časopis Mlada Afrika. Živi i radi u Parizu.

Svoj prvi roman „U vrtu ljudoždera“ objavila je 2014. Njen drugi roman, „Uspavaj me“ (2016), osvojio je prestižnu Gonkurovu nagradu i preveden je na više od trideset jezika. Objavila je i nekoliko knjiga eseja, od kojih „Seks i laži: seksualni život u Maroku“ (2017) sadrži ispovesti žena s kojima je razgovarala dok je bila na književnoj turneji po Maroku.