Kulturni centar Beograda

Kulturni centar Beograda: Tri nove izložbe


Kulturni centar Beograda od 26. maja predstavlja nove radove

Kulturni centar Beograda od četvrtka, 26. maja od 19h, pa do 7. jula predstavlja tri nove izložbe u svojim izložbenim prostorima.

Galerija Artget

Videti glas, Alia Zaparova i Ivana Pegan Baće
Umetnička direktorka Mia Ćuk
26.5 – 7.7.2022

Izložba predstavlja dijalog Alie Zaparove i Ivane Pegan Baće, savremenih umetnica koje proširuju delovanje fotografije, uprežući je u jezik eksperimentalne poezije, pisanih fragmenata, dijaloga i govora.

Alia Zaparova bavi se arhiviranjem fragmenata svakodnevice, koje artikuliše kroz male edicije ručno pravljenih knjiga sačinjenih od fotografija i teksta, često iznenađujućih formata i konstrukcija.

Ivana Pegan Baće u svom radu kroz umetničke knjige, poetske objekte te audio i video radove ispituje načine na koje se subjekt konstituiše, usredsređujući se na emocionalni, mentalni i glasovni potencijal prekoračivanja društvenih konvencija i ustaljenih granica. Unutrašnji dijalozi postaju putopisi koje je potrebno arhivirati, uvek ostajući na rubu jezika, na rubu forme. Inventar objekata, fotografija, zapisa i zvukova u galeriji jeste pokušaj da se ostane na rubu izložbe, tačnije, da se izložba omekša i pretvori u senzibilitet ili privid, da se zamisli ona “druga polovica dana” koju nemamo.

Likovna galerija KCB

  1. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture / BINA 2022
    26.5 – 7.7.2022
    Tokom trajanje 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture u Likovnoj galeriji KCB-a biće održane dve izložbe.

ARHITEKTONSKI KONKURSI 2021-2022
26.5 – 11.6.2022.

Tokom protekle godine, Udruženje arhitekata Srbije i Društvo arhitekata Beograda sprovelo je 7 javnih otvorenih arhitektonskih konkursa za idejna rešenja objekata od javnog značaja, na centralnim lokacijama u Beogradu – proširenje Narodne biblioteke Srbije i Muzeja savremene umetnosti, projektovanje Fakulteta primenjene umetnosti i Fakulteta muzičke umetnosti, oživljavanje i prenamena Ložionice parnih lokomotiva Beogradske železnice, projekat za dizajn prvih 16 stanica Beogradskog metroa, i javni konkurs za potrebe privatnog investitora, za stambeno-poslovni kompleks na lokaciji uz Trg Slavija. Prezentacijom najnovijih ideja arhitektonskog stvaralaštva, BINA ima za cilj da podrži kvalitetnu savremenu arhitektonsku praksu i instituciju javnog konkursa, i da ih približi široj javnosti i privatnom investitoru, ujedno inicirajući pitanja o problemima i mogućim unapređenjima konkursnih i postkonkursnih procedura, kao i o mogućnostima implementacije nagrađenih rešenja.

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ 2022
16.6 – 7.7.2022.

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ dodeljuje se svake druge godine, kako bi se odalo priznanje i nagradila kvalitetna arhitektonska produkcija u Evropi. Dobitnici nagrade za 2022. godinu su Grafton Architects za objekat „Town House“ Univeziteta Kingston u Londonu i iz redova mladih arhitekata studio Lacol, za projekat „La Borda“ kooperativnog stanovanja u Barseloni. Nagrade su dodeljene 12. maja, na svečanosti u Paviljonu Mis van der Roe u Barseloni, a Beograd će biti jedna od prvih destinacija na kojoj će publika moći da vidi radove svih finalista. Na izložbi će biti prikazan i pregled radova srpskih učesnika, njih 44, koji su uzeli učešće u ovom značajnom takmičenju u kome naša zemlja učestvuje od 2009. godine.

Galerija Podroom

OVO (NI)JE UŽIČKA REPUBLIKA!
26.5 – 7.7.2022

Aleksandar DIMITRIJEVIĆ
Miloš GAVRILOVIĆ
Dejan KLEMENT
Era MILIVOJEVIĆ (iz kolekcije Galerije New Moment)
Tanja OSTOJIĆ (iz Kolekcije „Oktobarski salon“)
Nikola RADOSAVLjEVIĆ
Ljiljana ŠUNjEVARIĆ
Miloš VUČIĆEVIĆ

*U kontekst stavili, radove/umetnike birali: Aleksandar Dimitrijević, Zorana Đaković Minniti, Katarina Kostandinović

O tome koliko je umetničko delovanje umetnica i umetnika koji su rođeni u Užicu relevantno za savremenu vizuelnu scenu regiona ali i Evrope (s obzirom da neki već žive i rade van Srbije), govori kako njihov kontinuirani, veoma često samoorganizovani rad oko galerije Reflektor i Udruženja vizuelnih umetnika, tako i nagrada „Jelena Šantić“, koju su pre nekoliko godina dobili za hrabrost i iskorak ka stvaranju nove lokalne umetničke zajednice. U ovu zajednicu na izložbi dodali smo radove Tanje Ostojić i Ere Milivojevića, koji su svojim ličnim delovanjima pružali i pružaju primere permanentnih iskoraka i istrajnosti u procesu promišljanja uloge umetnika u društvu.