fbpx
dav

Jesen je lepša na Fruškoj Gori

Poznata još kao „zelena lepotica“, „plodna gora“ Fruška Gora je savršen izbor za posetu tokom jeseni, posebno još što nam na ruku ide ova više nego prolećna temperatura. Proglašena nacionalnim parkom prirode 1960. godine, Fruška Gora obiluje brojnim biljnim i životinjskim vrstama koje naseljavaju ovu planinu. Ako želite da provedete prijatan odmor u prirodi bilo preko vikenda ili da ostanete više dana, na pravoj ste adresi.

Mi smo ovog puta izabrali sam vrh Fruške Gore, tačnije Iriški Venac koji leži na 502 metara nadmorske visine. Iriški Venac je posećen tokom cele godine i zaista turistima pruža mogućnost kako za pasivan, tako i za aktivan odmor. 

Šumska staza

Čist vazduh od kojih vas „zabole“ pluća, mirno i zdravo okruženje na Fruškoj Gori istog časa čini da vas otrgne od svih misli o svakodnevnim obavezama i rokovima i bukvalno se sjedinite sa prirodom i uživate u danima koji dugo traju ali ne zato što je dosadno, nego zato što sve ide mirnim tokom. 

Svi ljubitelji prirode imaju prilike da uživaju u dugim šetnjama fino uređenim planinarskim stazama kroz listopadnu šumu. Nemojte da se iznenadite ako vas na putu kroz šumu (ne brinite, nije vuk) sretne koji biciklista jer je ovde biciklizam vrlo popularan.

Staze su zaista veoma lepo obeležene, a posebno je zanimljivo što je cela Fruška Gora puna uspona i padina, pa su tako i šetnje i biciklizam interesantniji. 

Iako je proglašen za nacionalni park sa bogatim biljnim svetom koji naseljavaju i srne, lisice, evropski jelen, jazavac, veverica, prilikom šetnji kroz šumu nismo uspeli da vidimo neku životinjicu, izuzev ptica pevačica.

Što se tiče znamenitosti, najveći spomenik na Fruškoj Gori jeste spomenik „Sloboda“ koji se sasvim lepo vidi dok prilazite Iriškom Vencu. Pomenuti spomenik je podignut u čast palih boraca i predstavlja simbol narodno oslobodilačke borbe protiv fašizma u Drugom svetskom ratu. Na Iriškom Vencu vredi posetiti i manastire Grgeteg i Veliku Remetu, koji odišu posebnom energijom i lepotom.

TV toranj

Na samom vrhu Iriškog Venca se nalazi TV toranj koji je visok 170 metara.

Prilikom bombardovanja 1999. godine pogođen je od strane NATO-a i pretrpeo je veliko oštećenje. Za sada je samo privremeno osposobljen, njegova dalja sudbina je pod znakom pitanja. 

Pored samog TV toranja nalazi se šarmantan i ušuškan hotel Norcev. Ako želite da prezalogajite, rešite da vam ovaj hotel bude smeštaj dok ste na Fruškoj Gori, nećete pogrešiti jer ovaj hotel odličan i za zaljubljene ali i za porodice sa malom decom. Norcev ima odličan restoran sa fenomenalnim specijalitetima, prostrane sobe, ljubazno osoblje, odličnu ness kafu i unutrašnji bazen sa opuštanje i relaksaciju. Uostalom, uverite se i sami.

foto: Dragana Beleuca