Izložba Scene – digitalna instalacija

29. januar – 10. februar, Galerija DOB-a

Izložba Scene, čiji je autor David Suba, biće otvorena od 29. januara (19h) do 10. februara u Galeriji Doma omladine Beograda…

Digitalna a/v instalacija SCENE Davida Sube (2:21 min, 2012) bavi se odnosom slike i zvuka i predstavlja istraživanje međusobnog uticaja ta dva elementa u jednom delu, ispitujući njihovo zajedničko delovanje na emotivni doživljaj kod posmatrača. Video je snimljen „iz ruke”, u jednom kadru (tzv. Dogma format).

Kamera prolazi kroz prizor, amfiteatar na Fruškoj gori u sklopu nekadašnjeg školsko-sportskog odmarališta Letenka, prepušten entropiji. Ona se, poput posmatrača, u prvom licu, vraća na mesto koje je nakad bujalo od života, predstava, aplauza i upoznaje ga, istražuje u ovom „novom” izdanju.

Zvuk koji prati sliku je mešavina opere, muzike, pesme i pretvara se u huk koji se završava glasom koji ponavlja minimalističku melodiju poput mantre. Slika i zvuk ne povlađuju jedno drugom, ne podržavaju se medjusobno kao u filmu. Oni, svako svojim jezikom, govore o mestu koje sporo propada, zaboravljeno u tišini. Delujući zajedno ipak dovode posmatrača u stanje u kojem će sami doživeti čitavu scenu na „istinit” način.

David Suba, rođen 1980. u Rumi gde živi i radi.