fbpx
LookerWeekly.com magazin

Ilustrovano Žitije Svetog Save “Žedna je duša moja za Bogom Živim.”

Ilustrovano Žitije Svetog Save “Žedna je duša moja za Bogom Živim.” čiji autor je Danica Todorović biće izloženo u Maloj galeriji ULUPUDS-a od 12. do 20. juna. Ideja je da oslikane scene i segmenti događaja iz života Svetog Save približe njegov lik i delo savremenom posmatraču i da kroz sećanje na iste podsetim na njegovo prisustvo i danas među nama.

Ovom izložbom želim da ispitam granice modernog i tradicionalnog jezika kojim govori ikona, a takođe d a pokušam da na savremen način približim publici, a posebno deci ilustrovane priče o životu jedne veoma bitne ličnosti za naš narod koja je danas jednako prisutna u našim životima, kao što je bila prisutna i u vreme svog bivstvovanja na zemlji.

Danica Todorović

Tehnika izrade je jajčana tempera na akvarel papiru.Prisutna je ikonografska stilizacija,modernog i dinamičnog izraza, a komunikacija sasavremenim posmatračem je prioritet.
Zastupljeni su elementi ličnog pristupa u idejnim rešenjima kompozicija, ali čestoo slanjajući se na uzore starih majstora, posebno onih koji su učestvovali u izradi Teodorovog Psaltira i Menologa Vasilija II.LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.