fbpx
LookerWeekly.com magazin

HEROJI HOLIVUDA NA ONLINE IZDANJU FESTIVALA MISTER VORKY

Međunarodni festival jednominutnog i kratkog filma Mister Vorky biće održan sedmi put od 19. do 23.avgusta, online formatu.

U dve takmičarske večeri programa jednominutnih filmova, prema izboru selektora festivala, filmskog reditelja Marka Kostića, biće prikazano 80 najkraćih svetskih filmskih ostvarenja iz 30 zemalja sveta. O nagradama u konkurenciji jednominutnih filmova odlučivaće domaći tročlani žiri u sastavu: Vanja Kovačević, montažerka i rediteljka, Dimitrije Vojnov, scenarista i filmski kritičari Vladimir Grbić, pozorišni i filmski glumac. 

Pored takmičarskog programa jednominutnih filmova, po prvi put će biti prikazani kratkometražni filmovi (dužine do 25 minuta) u takmičarskom programu pod nazivom „9413“. Za ovaj program odabrano je 10 filmova, od kojih su neki bili prikazani na najvećim svetskim festivalima poput Berlinala i Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu. Odluku o najboljim kratkim filmovima doneće Greg De Cuir, filmski kustos, teoretičar i prevodilac iz Beograda.

U obe takmičarske konkurencije biće prikazano ukupno 12 domaćih filmova. Devet jednominutnih ostvarenja i tri kratkometražna filma – „Šerbet“ Nikole Stojanovića, „Mandela efekat“ Mihajla Vitezovića i „Život“ Nenada Teofilovića.

Glavna tema ovogodišnjeg festivala je „The Magnificent Seven – Heroji Holivuda“, koja reflektuje situaciju heroja i superheroja u savremenom svetu a posvećena je Vorkapiću i njegovim saradnicima u Holivudu. Temu će pratiti istoimena virtuelna izložba. Od pratećih programa izdvajamo Radionicu glume, čiji mentor je član žirija Vladimir Grbić, program posvećen Vladimiru Vladi Petriću, teoretičaru, reditelju i profesoru filmske umetnosti, koji je preminuo prošle godine, kao i dokumentarnu emisiju o otkrivanju spomen ploče Slavku Vorkapiću u Dobrincima, 2006. godine.

Za vizuelni dizajn plakata i nagrade festivala pobrinuli su se lokalni umetnici Dejan Delić i Branislav Crvenković, a autor animiranog džingla festivala je Mihajlo Dragaš.Osnivač i organizator festivala je Nezavisni filmski centar Vorky Team iz Rume.

Festival je od osnivanja posvećen liku i delu Slavoljuba-Slavka Vorkapića (1894-1976), srpsko-američkog filmskog montažera, reditelja i pedagoga, rođenom u Dobrincima kod Rume.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Ruma, uz podršku lokalnih partnera i medijskih sponzora. 

Svi programi biće dostupni na linkovima u toku pet festivalskih dana na sajtu http://vorkyteam.rs/, kao i na društvenim mrežamahttps://www.facebook.com/mistervorky/ i https://www.instagram.com/mistervorky/.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.