Filmovi srpskih autora na ovogodišnjem festivalu u Kotbusu

Festival u Kotbusuu Nemačkoj, koji se održava od 5. do 10. novembra biće usredsređen na filmove iz Centralne i Istočne Evrope. U programu 29. po redu festivalskog izdanja je više srpskih filmskih ostvarenja, kao i koprodukcija Srbije sa drugim zemljama.

U takmičarskom programu celovečernjih igranih filmova su Reži Koste Đorđevića i srpska manjinska koprodukcija, film Glas u režiji Ognjena Sviličića.

U programu Hitovi je i Južni vetar Miloša Avramovića, dok je u selekciju kratkometražnih filmova uvršten i Jesenji valcer Ognjena Petkovića.

Program nazvan Spectrum donosi projekcije dve srpske manjinske koprodukcije – projekcije filmova Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević i Poslednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine, a to su bili najzapaženiji i najnagrađivaniji filmovi na Pulskom filmskom festivalu minulog leta. U istom programu je i srpski kratki igrani film Mališan u režiji Danila Bećkovića.

Program Specials, između ostalog, predstaviće i dokumentarno- eksperimentalni film Centar Ivana Markovića i dokumentarni film Children of Spring Dušana Solomuna.

U programu U18, programu filmova za mlade i o mladima, je i film Sin rediteljke Ines Tanović, u kome su značajne uloge odigrali srpski glumci Snežana Bogdanović i Uliks Fehmiu.

Ovogodišnji fokus Kotbusa je na crnogorskoj kinematografiji, te su u programu U fokusu: Crna Gora i koprodukcije Srbije sa Crnom Gorom, filmovi Ti imaš noć Ivana Salatića, Između dana i noći Andra Martinovića, Grudi Marije Perović i Igla ispod praga Ivana Marinovića, a tu je i jugoslovenski klasik, film Lepota poroka Živka Nikolića. Tom prilikom biće prikazano i nekoliko Nikolićević krartkometražnih ostvarenja: Bauk, Ine, Graditelj, Bijeg i Ždrijelo.