Dz 9 2 Plakat

DŽEZ ZA DŽ: Novak Mijović Trio – Tribute to Miles

Subota, 11. septembar 2021. u 13:00 // Dom omladine Beograda

Koncertni program devetog ciklusa “DŽEZ ZA DŽ” 11. septembra posvećen je obeležavanju 30 godina od smrti legendarnog Majlsa Dejvisa (1926 – 1991), jednog od najuticajnijih džez trubača i kompozitora. Inovator, začetnik mnogih stilova u džez muzici (kul džez, modern bap, fjužn, fank…) i neprikosnoveni improvizator, Dejvis je ostao upisan zlatnim slovima u istoriju džeza kao jedan od najznačajnijih muzičara 20. veka. Muzički omaž ovom velikom umetniku prirediće trio našeg istaknutog trubača Novaka Mijovića, u kojem nastupaju Branko Marković (kontrabas) i Milovan Paunović (klavir).

Novak Mijović je završio nižu muzičku školu u Baru, u klasi prof. Mikija Jelenića. U klasi prof. Izudina Čavrkovića prvo je završio Srednju muzičku školu Stanković (Beograd), a potom studije na Muzičkoj akademiji (Kosovska Mitrovica).

Kao član Big Benda RTS-a nastupao je s eminentnim džez muzičarima kao što su Beni Golson, Džesi Dejvis, Edi Henderson, Bred Lili, Stjepko Gut, Duško Gojković, Nikola Mitrović i dr.

Kao mladi predstavnik Srbije i Crne Gore, tokom 2007. godine nastupao je s Big Bendom Evropske radiodifuzne unije širom Evrope i Azije. Od 2008. stalni je član međunarodnog okteta Duška Gojkovića, s kojim nastupa na evropskoj džez sceni. Takođe, bio je član benda Duška Gojkovića na albumima “Balkan Jazz” (2011) i “Latin Haze” (2014), koje je izdala Enya Records.

Na džez odseku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu postao je asistent Stjepka Guta 2012. godine, a od 2018. docent za užu umetničku oblast Džez truba.

Branko Marković, rođen 1957. u Novom Sadu, završio je kontrabas na FMU u Beogradu. Nezaobilazna figura domaće džey scene, Branko je nastupao sa svim značajnim domaćim muzičarima i bendovima, kao i sa velikanima svetske džey scene, kao što su: Chat Baker, Lester Bowie, Don Moye, Philip Catherine, Less Mac Cann, Larry Coryell, Horace Parlan, Alvin Queen, Tony Lakatos, Chuck Mc Pherson, Vito Giordano, Imre Kesegi… Redovan član Big benda Radio Televizije Srbije (RTS) postao je 1988. godine i sa ovim orkestrom svirao je i/ili snimao sa poznatim solistima: Benny Golson, Eddie Henderson, Don Menza, Clark Terry, Diane Schuur, Vic Vogel, Ack van Rooyen, Peter Herbolzheimer, Brad Leally, Ed Thigpen, Jerome Richardson, Dusko Goykovic, Mile Pavlović, Ronnie Cuber, Steve Turre, Randy Bracker, Jon Faddis, Bert Joris, Gregory Hutchinson…Od 1997. do 2003. predavao je kontrabas i male ansamble na džez odseku SMŠ „Stanković“u Beogradu.Suosnivač i umetnički direktor North City Jazz & Blues Festivala u Kosovskoj Mitrovici od 2003. i  Whitefield JazzFestivala u Bijelom Polju, Crna Gora, od 2007. godine.

Milovan Paunović je rođen 1980. godine u Beogradu. Od 1998. godine je registrovan kao član ”UDRUŽENJA MUZIČARA DŽEZA, ZABAVNE I ROK MUZIKE SRBIJE” od kada je i profesionalno angažovan kao klavirista, klavijaturista, vođa sastava i kompozitor. Oprobao se podjednako uspešno u svim muzičkim žanrovima koje  zastupa udruženje čiji je član. Sarađivao je sa mnogobrojnim muzičarima, poznatim i priznatim autorima kao i sa nekim od najvećih imena muzičke scene bivše Jugoslavije. Učesvovao je u muzičko-scenskim projektima u pozorištu kao muzičar, izvođač i kompozitor. Aktivno svira džez u pratećim sastavima najpoznatijih beogradskih džez pevačica i drugih solista kao i u sopstvenom klavirskom triju.