fbpx

Ruski kamerni muzički teatar izvodi predstave u beogradskim pozorištima

Državni kamerni muzički teatar “Opera Sankt Peterburga” ponovo je pred našom publikom. Počev od večeras, kada će izvesti tragičnu operu “Nasilje nad Lukrecijom” Bendžamina Britna u Narodnom pozorištu, a zatim i 14. novembra, nastupaće na beogradskim pozorinicama nekoliko vezanih dana, u okviru svoje turneje. Precizinje, ovo rusko muzičko pozorište izvešće i “Otmicu iz saraja” Volfganga Amadeusa Mocarta i to 15. i 16. novembra na sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.

U predstavi Otmica iz saraja nastupaju i domaći izvođači, i to deca, Vanja i Relja Žikić iz Beograda, koji inače igraju u mjuziklu Jadnici.

Kako se ovo gostovanje u Srbiji dešava u izuzetno složenim okolnostima, Opera Sankt Peterburga, kao i domaćini u Srbiji su učinili sve da do turneje dođe. Prvi čovek Opere iz Petrograda je istakao da ceni poštovanje i ljubav koje osećaju svaki put u kontaktu sa srpskom publikom:

 Više puta sam napominjao da su ljudi u Srbiji veoma duševni i obrazovani. Zato ovdašnja publika uvek dobro razume sve naše namere. Čini mi se da srpska publika podseća na lenjingradsku. Ne na peterburšku, već na inteligentnu lenjingradsku publiku i to je još jedan razlog što uvek dolazimo u Srbiju sa ogromnim zadovoljstvom.

Opera Nasilje nad Lukrecijom 

Opera Nasilje nad Lukrecijom je prvi put izvedena u Rusiji upravo u pozorištu «Opera Sankt Peterburga». Arije se izvode na engleskom jeziku tako da u potpunosti prenose svu poetičnost i lepotu Britnove muzike. Reditelj predstave, narodni umetnik Rusije Jurij Aleksandrov, odustaje od neposredne ilustrativnosti i kreira svoju priču – večiti dijalog muškarca i žene o ljubavi, vernosti i prevari. Umesto muškog i ženskog hora, kao u antičkom pozorištu, ovde se pojavljuju On i Ona i svedoče o davnim događajima. Njihova nesrećna sudbina prepliće se sa radnjom koja se odvija na glavnoj sceni. Prefinjene scenske metafore i lepota glasa mladih pevača čine ovu prestavu ekskluzivnim projektom «Opere Sankt Peterburga».

Otmica iz saraja prva nacionalna opera

Lirska komedija u dva čina Otmica iz saraja je prva nacionalna opera napisana u stilu zingšpila i do danas se smatra najstarijom operom na nemačkom jeziku. Žanr zingšpila, to jest vesele predstave sa muzikom, bio je rasprostranjen u Nemačkoj i Austriji krajem XVIII i početkom XIX veka. Radnju prate dijalozi, a arije razotkrivaju osećanja junaka. Melodiku austrijske i nemačke narodne pesme prate brzi dijalozi, izraziti i intonaciono bogati rečitativi. Mocart je ovu operu komponovao u vreme ženidbe Konstancom Veber.

foto:Promo


More Stories
Filmski naslovi koji će vam ulepšati avgust!